Foto-raamexposities bij FotoVakPrint  

De foto-expositie in de ramen van FotoVakPrint in de Voorburgstraat / foto Otto Snoek

Sinds 1997 is het bedrijf FotoVakPrint van Jeroen Noordhoek gevestigd in een van de monumentale boogjes op de Voorburgstraat. Het fotovaklab van Jeroen is al jaren een begrip bij professionele fotografen, kunstenaars en galeries binnen en buiten Rotterdam. Jeroen zorgt ervoor dat wat de fotograaf of kunstenaar bedoeld heeft, ook daadwerkelijk goed op papier komt. Gek genoeg was dat prachtige werk tot voor kort niet zichtbaar voor de buurt. Dat is echter nu veranderd.

Jeroen: “Ik ben begonnen in een periode waarin analoge fotografie nog de standaard was. Hierbinnen had ik dan ook donkere kamers en voor de ramen hingen luxaflex, om het licht zoveel mogelijk buiten te houden wanneer dat nodig was. De buurt wist misschien niet zo goed wat hier gebeurde. Inmiddels leven we in het digitale tijdperk, waardoor het werk heel erg is veranderd. Alles ging vroeger met ontwikkelmachines vol met chemicaliën, nu staat de computer centraal en wordt het eindresultaat geprint. De donkere kamer bestaat niet meer.” 

Voorbijgangers
Jeroen heeft onlangs besloten de buurt meer van zijn werk te laten zien. Inmiddels sieren prachtige foto’s van bekende fotografen de ramen van zijn pand. Op dit moment is bijvoorbeeld een expositie van de bekende Rotterdamse documentair fotograaf Otto Snoek te zien. Verschillende bewoners en voorbijgangers hebben al enthousiast gereageerd. In de toekomst is ook het werk van andere fotografen en kunstenaars te zien in steeds wisselende raamexposities. Een geweldige aanwinst voor de Voorburgstraat, waar kunst nu letterlijk van Jeroens gevel spat! 

Het werk is in de loop der jaren enorm veranderd, maar vakmanschap staat bij Jeroen nog steeds centraal. “Ik was een beetje een moeilijk kind. Op een gegeven moment heeft mijn oma tegen me gezegd: ‘Wordt het niet eens tijd om wat met je leven te gaan doen?’. Ik ben toen naar de fotovakschool gegaan. Vanaf m’n 19e zit ik al in de fotografie. Ik heb het geluk gehad dat ik van twee oude rotten de kneepjes van het vak heb mogen leren. Na een paar jaar dacht ik, nu kan ik het wel, maar echt niet hoor! 

Dit werk kost heel veel tijd om goed te leren kijken en de juiste kleuren in foto’s te krijgen. In het analoge tijdperk was dat letterlijk handwerk. Je ging met je negatieven naar de donkere kamer en dan maakte je proeven. De kleuren klopten dan vaak niet meteen. Het was de kunst om met een vergroter handmatig de juiste kleuren in de foto te draaien. Dan weer een proef waarop je twintig minuten moest wachten en misschien weer een proef tot de foto de juiste kleuren had. Dat kleur corrigeren moet je zien. Zoals Johan het Cruijff het misschien zou zeggen: ‘Je leert het pas als je het ook ziet.’” 

Digitaal beeld
Ook nu nog is dat een enorm belangrijk element van het werk. Jeroen overlegt vaak met fotografen en kunstenaars over het juiste eindresultaat. “Ik wil graag iets heel erg moois maken. Ik heb na al die jaren gelukkig de ervaring om te zien hoe iets heel erg goed kan worden.” 

Aanpassingen worden nu niet meer aan negatieven gedaan, maar op de computer in Photoshop. Vroeger was het ontwikkelen, een contactsheet maken, de klant wat laten uitzoeken en dan een handwerkprint maken. Het digitale beeld is echter meteen beschikbaar. De snelheid van het proces is daarmee enorm toegenomen. “Vroeger was ik met tien handwerkprints een ochtend bezig. Nu is dat zo gebeurd. Maar kijken staat nog steeds centraal.” Gelukkig biedt moderne technologie, zoals software en een goed gekalibreerde professionele monitor uitkomst. “Wat je op je scherm ziet, is ook daadwerkelijk wat je afdrukt.” 

Fietstunnel Maastunnel
Dat afdrukken gebeurt tegenwoordig op een enorme printer. Eigenlijk vergelijkbaar met de inktjetprinter thuis, alleen veel en veel groter. Jeroen print bijvoorbeeld de foto’s die voor wandelaars en fietsers in de fietstunnel van de Maastunnel zijn te zien. Prachtige beelden met een formaat van 66 bij 96 centimeter. In 40 fotolijsten zijn daar drie keer per jaar wisselende foto’s te zien. Ook daar kunnen mensen volop genieten van Jeroens vakmanschap.     

FotoVakPrint – Jeroen Noordhoek, Voorburgstraat 201