Surinaamse radio voor iedereen 

Een klein hoekpand op de Bergsingel blijkt de spil te zijn van een Surinaamse radiozender die marktleider is en wereldwijd beluisterd wordt: Radio Stanvaste. 
De studio van Radio Stanvaste zit nu bijna 10 jaar op de Bergsingel. Live uitzendingen worden hier vandaan uitgezonden. Allereerst de naam, waar komt die vandaan? “Stanvaste is een bloem die in Suriname voorkomt; een stevige, volhardende bloem die lang bloeit”, aldus Ray Darsan.

Ray is de algemeen directeur van Radio Stanvaste en ook programmamaker. “We zijn 24/7 in de lucht, via live radio en via YouTube.” Ongeveer 60 procent van de uitzendingen is muziek en entertainment. Ray is van huis uit muzikant en draait op de zender muziek uit alle stromingen en richtingen. 

Wat speelt er in Suriname?
Radio Stanvaste vervult een grote rol in de informatievoorziening over alles wat er speelt in Suriname. “Bij actualiteiten schakelen veel mensen direct naar ons over om te horen wat er gaande is”, zo zegt Ray. “Wij hebben een groot netwerk en weten altijd snel de juiste mensen te interviewen. Veel prominenten bellen ons zelf om hun verhaal op de zender te vertellen. Wij vertellen het eerlijke verhaal.” 
Ray: “Wij behoren tot de top van de Surinaamse radiozenders, zowel in Nederland als in Suriname. We hebben ook zelf correspondenten in Suriname.” 
Stanvaste is marktleider in Nederland met 80 à 100.000 luisteraars per maand. 

Stripfiguur
Tijdens het gesprek met Ray spreekt presentator Frans Pinas live in de uitzending met een bankdirecteur in Suriname. Frans: “Iedereen krijgt de ruimte op de zender, maar ik ondervraag mensen wel kritisch. Ik lok ze uit de tent en krijg dan de echte antwoorden”. Frans heeft, net als Ray, een passie voor radiomaken. Hij doet dit al zeker 25 jaar naast een baan als docent. 

Door zijn manier van interviewen met gasten van alle pluimages is Frans beroemd en berucht in Suriname. Ray: “Er worden zelfs cartoons gemaakt met Frans als stripfiguur.”

Echte radiodieren
Radio Stanvaste bestaat ruim 25 jaar. Zo’n 16 jaar geleden is Ray erbij gekomen. 
Er werken ongeveer 20 vrijwilligers, die allen uit de Surinaams-Nederlandse gemeenschap komen. De meeste wonen overigens ook in de omgeving. “De vaste krachten die hier werken zijn echte radiodieren”, volgens Ray. Inkomsten komen uit advertenties en andere reclame. 
In maart zijn ze gestart met een cursus radio en podcast maken, interviewen en alles wat erbij komt kijken. Tien jongeren nemen daaraan deel. Ray: “Ik wil jongeren graag het vak leren, Stanvaste is een erkend leerbedrijf.” Radiomaker Ray is zelf als kind ontdekt tijdens Jeugdland door Suzanne Mulder, een journaliste bij Radio Rijnmond. Zij gaf hem een kans met een kinderprogramma, waar hij als hoogtepunt Bassie & Adriaan mocht interviewen. 

Verbinding
Verbinding is een belangrijk thema voor Stanvaste. “We willen groepen mensen verbinden met elkaar, ongeacht hun achtergrond”, aldus Ray. “We maken radio voor alle Surinamers en Surinaamse Nederlanders.”

Succesvolle Surinamers in de hele wereld worden geïnterviewd om te laten zien wat ze bereikt  hebben. Daarmee zijn zij weer een rolmodel. Ray: “Suriname bindt ons, waar we ook wonen in de wereld.”

Samenwerking
Radio Stanvaste zendt wereldwijd uit, maar zoekt ook de samenwerking in de wijk op. Zo gaan ze samen met Studio de Bakkerij activiteiten organiseren. Er is ook een samenwerking met Cult North, die zich richt op jongeren en cultuur. Cult North heeft iedere dinsdag eigen zendtijd bij Radio Stanvaste. Met de cultuurscout van Rotterdam Noord is ook regelmatig contact. 

Ray: ”Radio Rijnmond haalt het Surinaamse nieuws bij ons. We zijn ook calamiteitenpartner van Rijnmond. Als er een grote calamiteit is in de stad, dan schakelt Rijnmond ons in.”

Tot slot een oproep van Ray: “We staan open voor nieuwe initiatieven, heb je een goed idee, stuur dat aan ons. Of loop gewoon even binnen op de Bergsingel 214A.”