Een tattoostudio met unieke ontwerpen

Lizer van Hattem voor zijn tattoostudio Dalmasjen / foto James Silwa

Je merkt niet direct dat het om een tattoostudio gaat als je langs het pand op Bergweg 201b wandelt. Pal tegenover de Zaagmolenstraat wordt door acht getalenteerde artiesten getatoeëerd. Lizer van Hattem is sinds twee jaar eigenaar van ‘Dalmasjèn‘, een tattoostudio waar unieke werken worden gemaakt in verschillende stijlen. 

De etalage bestaat uit niet meer dan het logo van een hond met tattoos en een reusachtige yucca plant. Lizer legt de beweegredenen daarachter uit. “Het is een bewuste keuze geweest om geen uithangbord te plaatsen. Dit komt omdat wij onze doelgroep voornamelijk via Instagram bereiken. Daarnaast werken we op afspraak. Een vrije inloop zou niet werken, omdat we dan steeds moeten stoppen om voorbijgangers te ontvangen. Zo hebben we geen balie, vandaar het onopvallende karakter.” 

De shop functioneert naast werkplek ook als creatieve ruimte. Dat voel je als je binnen staat. “Het interieur is een weerspiegeling van het soort werken dat wij maken.” Zo staan er onder meer miniaturen van The Beatles en Dragon Ball Z actiefiguren. “Dat zijn dingen die wij hier echt tof vinden. Ik hecht er waarde aan, omdat ik dat als kind veel tekende. Het heeft me gevormd tot wie ik nu ben en het soort werken dat ik maak.” 

Anders dan een traditionele studio 
“Ik hoor vaak van klanten dat ze de sfeer vinden verschillen van traditionele tattoostudio’s. Bij een klassieke tattoostudio zie je doorgaans overal plaatjes van tattoos; ook wel ‘flash’ genoemd. Dat zijn veelvoorkomende ontwerpen, meestal getekend op papier of karton en weergegeven op de muren of in mappen. “Hier zie je dat niet. Er hangt juist veel kunst aan de muur van vrienden die ik ken uit mijn studietijd aan de Kunstacademie.” 

Dalmasjèn is als een oase van rust. “Die relaxte sfeer geeft mij het gevoel dat ik op mijn gemak in mijn studio aan het werk ben. Het biedt ook inspiratie om lekker te gaan schilderen of tekenen als ik daar zin in heb.” 

Het logo van Dalmasjèn is door een artiest en tevens goede vriend van Lizer ontworpen, Roel van Ekelen. “Ik wilde in ieder geval heel graag iets doen met een dier, omdat ik vaak dieren tatoeëer. Ik vind dalmatiërs mooi en een vriend stelde ooit voor om dat te gebruiken als logo. Toen ging er ineens een lampje branden.” De naam vindt ook zijn inspiratie in het Engelse woord ‘dalmatian’. 

Eigen stijl
De acht tatoeëerders werken als zelfstandigen en houden hun eigen portfolio bij. Naast Lizer vind je er ook Marije Maria, Jennifer, Maurice, Bee, Stephan, Doris en Micha. Hoe zij naar buiten treden is voornamelijk via Instagram. Je kunt hun profielen vinden via tags in de posts op het overkoepelende account @Dalmasjèn.

“We hebben allemaal een eigen stijl”, vertelt Lizer. “De meeste jongeren gaan niet meer op pad om een tattoostudio te vinden, zoals dat vroeger het geval was. Ze gaan online op onderzoek uit.” 

“Ik merk dat ontwikkelingen sneller komen en gaan dan toen ik begon met tatoeëren acht jaar geleden.” Veel klanten zien onze ontwerpen online en komen met een idee of voorkeur naar de tattooshop; zo ook Jan Jaap (zie foto’s). “We tatoeëren ook klassieke ontwerpen, waaronder hartjes of namen. Meestal proberen we er in overleg met de klant iets unieks van te maken, maar soms is daar geen behoefte aan, wat natuurlijk prima is.” 

Dalmasjèn past goed binnen Rotterdam Noord. “Er heerst in deze omgeving een ongedwongen sfeer met een rauw Rotterdams randje. Zo zie ik onze studio ook een beetje. Naar mijn idee is het hier relaxed, maar kunnen we ook af en toe uit de bocht schieten met het soort werk dat we hier maken: chaotisch of aanstootgevend, maar wel op een goede manier.”