Elke hond een superdog!

Foto: Linda Considine

Toen Linda Considine klein was, was ze bang voor honden. Haar ouders kochten zwarte labrador Bella voor haar en deze lieverd toverde Linda om in een groot hondenliefhebber. Door Bella vond Linda haar passie. Ze is nu 32 en heeft haar trimsalon, winkel en trainingslocatie Superdogs op de Rodenrijselaan 40A in het Liskwartier. De wijkkrant ging op bezoek.

Als meisje trainde Linda Bella en later ook de tweede labrador van de familie, ze deed mee aan wedstrijden en won vele prijzen. Ze besloot naar het Wellantcollege te gaan en koos de richting dierhouderij. Haar buitenlandse stage liep ze op een huskyfarm in Fins Lapland, daar besefte ze dat een leven zonder honden niet tot de mogelijkheden behoorde. Ze verzorgde de husky’s, “echte topsporters, ze lopen elke dag een marathon”, en maakte lange sledetochten met toeristen. Na haar opleiding ging ze werken in een trimsalon en bracht na een paar jaar opnieuw een seizoen door bij de husky’s in Lapland.

Trim, train, treat
“Toen ik terugkwam begon ik een mobiele trimsalon”, vertelt Linda. “Hartstikke leuk, ik reed dwars door Rotterdam en omstreken en maakte kennis met heel verschillende mensen; goed voor mijn sociale ontwikkeling. Toen mijn busje stuk ging besloot ik bij mensen aan huis te gaan wassen en trimmen. Grappig om een kijkje te nemen in al die huizen, maar het verzorgen van honden in badkamers, kelders en op balkons is op termijn fysiek niet te doen.” 

Ze besloot om een instructeursopleiding te gaan volgen die ze met succes afrondde en zo een combinatie van trimmen en trainen te maken. “Trimmen is ontzettend leuk, na twaalf jaar doe ik het nog steeds met veel plezier. Maar je wilt je verder ontwikkelen, vandaar dat ik ook nog de opleiding tot kynologisch gedragstherapeut ben gaan doen, waar ik dit jaar van hoop af te studeren. Ik ben me gaan richten op angstige en agressieve honden op de trimtafel die ik met liefde en geduld een goede behandeling kan geven.” 

In maart 2019 opende Linda Superdogs, waar ze trimt, traint en hondenverzorgingsproducten en snacks verkoopt. Alles op natuurlijke basis, zonder chemische toevoegingen. Wie zijn of haar hond echt wil verwennen kan een handgemaakte halsband uit Argentinië of een riem van ‘Dog with a mission’ aanschaffen.

Communiceren met en leren van je hond
Linda geeft privé- en groepstrainingen, de groepen zijn nooit groter dan vijf honden. “Honden train ik met respect en zonder intimidatie. Natuurlijk moeten honden weten dat er grenzen zijn, maar dat leer ik ze niet door ze te laten schrikken met een tik of een luid commando. Wat dat betreft zijn de inzichten in trainen sinds de jaren zeventig enorm veranderd. Ik probeer de eigenaar te leren communiceren met de hond door zijn gedrag te lezen, zo kunnen baas en hond goed samenwerken en gaan we op een positieve manier aan de slag. Puppy’s kan ik in de winkel trainen, wanneer de hond opgroeit gaan we naar het Vroesenpark of naar het Kralingse of Lage Bergse Bos.” 

 “Voor mij is elke hond een superdog” besluit Linda. “Op dinsdag en woensdag kunnen er twee honden tegelijk behandeld worden, dan is er nog een trimmer aanwezig. Als je hond dat niet prettig vindt, kom dan op een dag dat ik alleen in de winkel sta. In verband met de coronaregels gaat het bezoek van de hond iets anders dan anders, kijk daarvoor op mijn site www.super-dogs.nl.”