Eenvoudige zomerse salade met voorwerk

Dit keer vanwege vakantietijd een recept van een van onze redacteuren. Agnes: “Ik heb thuis een inpandig balkon waar je perfect kunt voorzaaien en een volkstuin op Eigen Hof. Het is heerlijk om te kunnen eten wat je zelf verbouwt. In de stad is dat natuurlijk iets minder gemakkelijk. Toch maak je deze zomerse salade meteen interessant met een ingrediënt dat overal te kweken is, ook op het kleinste balkonnetje of zelfs in de vensterbank: Oost-Indische kers. Vooral de lekker pittige bloemen geven bite aan je gerecht.”

Zelf Oost-Indische kers zaaien
“Het zaaien van Oost-Indische kers bleek eenvoudig, ik zaaide op de loggia van ons huis aan de Statensingel. Maar ook op onze volkstuin groeit en bloeit de plant tierig. Helaas sterft de Oost-Indische kers wel af bij vorst, hij is eenjarig, dus ik zaai hem ieder voorjaar opnieuw. De zaden ontkiemen na ongeveer 10 dagen bij kamertemperatuur. Ik zaai thuis voor in maart of april. Geef je te veel water, dan rotten de zaden weg. Wacht tot begin mei als je buiten wilt zaaien en zaai direct op de plek waar je ze hebben wilt.”

Ingrediënten zomerse salade:
Een paar handjes gemengde sla
Een stukje rijpe brie
Verse vijgen
Bloemen van de Oost-Indische kers

Voor de dressing:
1 bio citroen
2 eetlepels honing
250 ml extra vierge olijfolie
3 takjes tijm

Boen de citroen schoon en schil deze dun. Bewaar de schil. Pers dan de citroen uit en meng het sap met de honing. Voeg peper en zout toe en klop goed door. Voeg al kloppend de olie toe. Voeg tijm en citroenschil toe, laat een halve dag op smaak komen en vis dan de schil uit de vinaigrette.

Leg sla, vijgen, kaas en je geoogste bloemen mooi op een royaal bord, druppel de vinaigrette eroverheen. “Ook lekker om nog wat geroosterde pijnboompitten of walnoten toe te voegen. Ik voegde eerder ook bramen uit eigen tuin aan de salade toe, superlekker!”