Douwe Bob op Bluegrass Festival op Noordplein

Bluegrass Bandits

Het Rotterdam Bluegrass Festival is een laagdrempelig en inclusief festival waar bluegrass en andere vormen van rootsmuziek als country, folk en americana centraal staan. 
Aangezien het festival vorig jaar op het Pijnackerplein uit zijn jasje bleek te zijn gegroeid, vindt de komende editie plaats op het nabijgelegen met bomen omzoomde Noordplein, in het weekend van 23, 24 en 25 juni. 
Naast muziek kent het festival ook een uitgebreide randprogrammering met theater, kinderactiviteiten, workshops, een jam area, een markt, comics en een gevarieerd horeca-aanbod.

Tien jaar geleden begonnen als een buurtfeest voor 250 bezoekers, is het festival nu  uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd festival met 18.000 bezoekers in 2022. Niet alleen liefhebbers van het genre uit Nederland en het buitenland weten het festival te vinden, ook vele wijkbewoners en andere Rotterdammers beleven veel plezier aan dit evenement.

Op het Noordplein spelen meer dan 30 acts, veelal internationaal, met artiesten uit de VS, de bakermat van het genre, Denemarken, Italië, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Canada en uit Malawi. Ook tien artiesten en bands uit Nederland treden op, waaronder bekende namen als Douwe Bob en Bertolf.

 “Minder bekend is dat Douwe Bob een groot liefhebber is van authentieke country en bluegrass. Het is al langere tijd een wens van hem om een live set te spelen met een goede bluegrassband. Aangezien onze huisband Blue Grass Boogiemen jaarlijks wordt uitgedaagd om op Rotterdam Bluegrass Festival een samenwerking aan te gaan met een andere muzikant (in het verleden onder andere met Tim Knol), was deze speciale samenwerking snel beklonken”, aldus de festivalorganisatie.

Internationaal buurtfeest
“We zijn zeker gegroeid, maar toch willen we het gevoel van een buurtfeest behouden, dat koesteren we ook. Waar je ook vandaan komt en wat je achtergrond ook is, je bent tijdens het festival even bewoner van het Oude Noorden en lid van de bluegrassfamilie. Ook de artiesten voelen zich tijdelijk een Rotterdamse local. Het Rotterdam Bluegrass Festival is dus eigenlijk een internationaal buurtfeest.”

De muziek betreft niet alleen bluegrass, ook andere vormen van rootsmuziek als country, folk en americana komen aan bod. En ook cross-overs met bijvoorbeeld niet-Westerse stijlen staan op het programma.

Totaalervaring
Naast muziek van wereldformaat worden ook alle andere zintuigen geprikkeld met activiteiten voor jong en oud. Zo is er de Jam Area, de muzikale huiskamer van het festival en een plek om in alle rust met elkaar te jammen. Voor amateurmusici worden er muziekworkshops gegeven door gerenommeerde musici. Tijdens diverse kinderworkshops kunnen kinderen (en hun ouders) zich creatief helemaal uitleven. 

Op de Bluegrass Market kun je niet alleen terecht voor de nieuwste americana-CD’s en -LP’s, maar ook voor vintage kleding die je in een nostalgische sfeer brengt. Hoeden, kadootjes, een leuk aandenken, het houdt niet op. En als je even wilt ontspannen tussen de optredens door, kun je terecht voor een tijdelijke tattoo of snelle make-over voor een beetje extra glamour.
Kortom: het Rotterdam Bluegrass Festival is een totaalervaring. Een dagkaart kost € 10,-.