Complexe verbouwing winkelcentrum Bentinckplein 

Artist impression Bentinckplein

Wie wel eens boodschappen doet bij Albert Heijn of Dirk van den Broek aan het Bentinckplein kan de bouwwerkzaamheden onmogelijk missen. Er wordt op het Boisothof voortvarend gewerkt aan een nieuw winkelcentrum met parkeerdek. Het project is pas in de loop van 2023 volledig afgerond.

Tussen de Statenflat en Michaëlkerk wordt een nieuw winkelgebouw uit de grond gestampt. Het Boisothof verdwijnt en wordt bij het winkelcentrum getrokken. De garageboxen die er ooit stonden zijn gesloopt. Albert Heijn en Dirk van den Broek krijgen er zo heel wat vierkante meters bij. De slijter Gall & Gall en Robin & Jill Kappers blijven op de huidige plek. Naast de kapper komt een flinke Etos drogist. 

De gevels aan de kant van de Albert Heijn blijven ongewijzigd. Het uiterlijk van Dirk van den Broek gaat wel veranderen. Daar komen stoere betonelementen met veel glas.

Op het dak van het winkelcentrum komt een parkeerdek voor circa 100 auto’s. De ingang van het dek komt in de Boisotstraat. Door de nieuwe inrit met hellingbaan zal de inrichting van de straat worden aangepast. De parkeerplekken voor de bewoners van de Statenflat keren op het parkeerdek terug. Vanaf de winkels op de begane grond is het dek met twee grote liften te bereiken.

Complex project
Midden Nederland Bouwingenieurs heeft het plan uitgewerkt en met de betrokken partijen gesproken. Rini van der Mooren van Midden Nederland vertelt dat het om twee redenen een complex project is. “We willen de twee supermarkten zo lang mogelijk draaiende houden. Om die reden wordt de nieuwe gevel over supermarkt Dirk heen gebouwd. Wanneer die gevel wind- en waterdicht is wordt de oude gevel weggehaald. We doen zoiets wel vaker, maar het blijft een uitdaging.”

Ook door de veelheid aan betrokken partijen is het een ingewikkeld project. “We hebben om te beginnen te maken met twee supermarkten die ook nog eens elkaars concurrent zijn. Verder de Vereniging van eigenaren van de Statenflat, de Michaëlkerk Rotterdam en vergeet de gemeente niet. Het zijn allemaal partijen met eigen wensen en, soms tegenstrijdige, belangen”, vertelt Van der Mooren. Zo moet er voorzichtig worden omgesprongen met de Michaëlkerk. De kerk is immers aangewezen als modern monument en is met zijn baksteenarchitectuur een representant van de “organische bouwkunst”. De kerk krijgt er in het nieuwe plan wat ruimte bij. 

Het plan voorziet ook in een aantal nieuwe appartementen. Wie wel eens bij de Albert Heijn boodschappen doet ziet de AH-medewerkers soms naar de bovenverdieping verdwijnen. Die ruimte heeft Albert Heijn niet meer nodig en wordt tot appartementen omgebouwd.

Planning: even geduld a.u.b.
De werkzaamheden zijn volop aan de gang en dat zal zo nog wel even blijven. “In de Boisotstraat wordt een aparte laad- en loszone gerealiseerd en de gemeente combineert de werkzaamheden met het vervangen van de riolering en het ophogen van de straat”, vertelt Van der Mooren. 

Bouwbedrijf Van der Pijl voert de werkzaamheden uit. Directeur Rob de Bruijn van Van der Pijl geeft aan dat de ruwbouw dit jaar wordt afgerond en dat het project halverwege volgend jaar helemaal klaar is. De twee supermarkten blijven zoveel mogelijk open, maar in de periode dat de bouwer boven Dirk van den Broek bezig is zal de winkel moeten sluiten. Na werktijd, circa 16:00 uur, kan de winkel weer veilig open voor het publiek. Ook Albert Heijn zal in 2023 een poosje moeten sluiten omdat de winkel volledig opnieuw wordt ingericht.