Cazuela de Mariscos (vissoep)

Cazuela de Mariscos (vissoep) Met rijst en gefrituurde banaan.
Rocio Alvarado Tovar is geboren en getogen in Barranquilla, Colombia. In 2001 kwam ze voor een paar maanden naar Nederland om haar nichtje op te zoeken die in Rotterdam woonde.

Rocio houdt van dansen, vooral van Salsa, en in Rotterdam kon dat in die tijd heel goed bij discotheek La Luna. Daar leerde ze George kennen. De vonk sloeg direct over maar Rocio moest op een gegeven moment wel weer terug naar Colombia. Eenmaal thuis bleek ze zwanger te zijn van George. Rocio had uit een eerdere relatie al een zoon en wist hoe moeilijk het leven in Colombia was voor een alleenstaande moeder. George toonde zijn liefde, trouwde haar en nu wonen ze alweer 18 jaar samen aan de Statenweg. Hun zoon kreeg de naam George Mario. Van haar eerste zoon heeft ze twee kleinkinderen en ieder jaar komen ze bij haar op bezoek.
Omdat Rocio het zware leven van veel vrouwen in Colombia kent en ze, nu ze in Nederland woont, in een betere positie zit dan voorheen, wil ze wat voor de Colombiaanse vrouwen betekenen. Ze zet zich in voor de organisaties Nuestra Casa en Apoyo a la Mujer en hoopt zo dat de vrouwen in Colombia een beter leven krijgen.

Benodigdheden (4 personen)
Soep
Kokosolie
500 gram Italiaanse groenten mix
5 stuks Pangasiusfilet (diepvries)
450 gram zeevruchten mix (diepvries)
2 bossen koriander
200 gram crème fraîche
Peper (naar smaak)
Zout (naar smaak)
Knoflookpoeder (naar smaak)
Scheutje Maggi
1 kop heet water

Bijgerechten:

Rijst

Kokosolie
250 gram Basmati rijst
3 eetlepels bruine basterdsuiker
1 eetlepel zout
1 hand rozijnen

Banaan
Laagje zonnebloemolie
1 groene banaan

Bereiding Soep
Smelt 2 eetlepels kokosolie en bak de groenten ongeveer 5 minuten. Voeg de kruiden toe en vervolgens de (bevroren) vis en zeevruchten. Voeg 1 kop heet water toe en de blaadjes van 1,5 bos koriander en breng aan de kook. Laat 10 minuten koken. Schep de crème fraîche door de soep en garneer met de resterende koriander.

Bereiding rijst
Kook de rijst volgens de verpakking en laat afkoelen. Smelt 3 eetlepels kokosolie en bak de rijst 10 minuten. Voeg 3 eetlepels basterdsuiker, 1 eetlepel zout en 1 hand rozijnen toe. Laat nog 5 minuten bakken. Let op dat het niet aanbakt. Voeg nu een halve liter kokend water toe en laat het geheel koken totdat het bijna droog is. Zet het vuur uit en doe een deksel op de pan.

Bereiding banaan
Zorg dat terwijl je de rijst maakt, en de soep op laag vuur warm blijft, de olie heet wordt in een stevige pan. Snij de banaan in de lengte en breedte door zodat er 4 stukken ontstaan. Frituur dit in de olie voor 2 minuten aan beide kanten. Haal de banaan uit de pan, leg het op een stukje plasticfolie en vouw de folie om de banaan. Plet de banaan al heen en weer bewegend zachtjes met een houten plankje. Doe de banaan terug in de pan en frituur tot beide kanten goudbruin zijn.

Serveer het gerecht met een halve, rijpe avocado en een goed glas witte wijn.

– Ab Bol –