RAAM MAAR

Naast de kunst zie je ook jezelf in het raam, je spiegelbeeld, daarnaast is het gewoon maar een raam; RAAM MAAR. Jip Piet woont aan het Stadhoudersplein 22a en toont daar kunst van tekenaars op zijn raam. Om naar te kijken en natuurlijk ook om te kopen.

Jip is geboren en getogen in Hoogland, gemeente Amersfoort. Nadat hij een tijd de opleiding meubelmaken in Amersfoort gevolgd heeft, vertrekt hij naar Den Haag om daar interieurarchitectuur aan de kunstacademie te volgen. Tekenen zit hem altijd al in het bloed, hij kan door het tekenen tijdens theorielessen zijn aandacht er beter bij houden. Dit blijft op de kunstacademie niet onopgemerkt en na het tweede jaar interieurarchitectuur stapt hij over naar de Fine-arts afdeling richting grafiek. Het blijkt een gouden greep. Jip studeert in 2015 cum laude af, krijgt de prijs voor de best afgestudeerde van zijn afdeling en ontvangt een subsidie van het Mondriaanfonds om zijn talent verder te ontwikkelen. De toekomst kon beginnen.
Hij kreeg opdrachten voor De Correspondent, die toen net opgericht was. En al snel volgden De Volkskrant, NRC Handelsblad, Netflix en Dr. Martins. Na jaren in opdracht gewerkt te hebben vond hij het weer tijd om weer vrij werk te gaan maken. De opdrachten bepaalde te veel zijn leven en stijl van werken.

RAAM MAAR
Buiten een geboren tekenaar zit het performen Jip ook in het bloed. Van kleins af aan voert hij al performances op en op de kunstacademie heeft hij dit verder ontwikkeld. Voor het afgelopen festivalseizoen stonden er verschillende op het programma maar door Covid-19 kwam Jip, net als vele anderen, werkeloos thuis te zitten. Daar viel het hem op dat er veel mensen langs zijn raam liepen en ontstond het idee om zijn tekeningen op het raam te hangen. Veel mensen bleven staan om te kijken en Jip besloot om ook bevriende tekenaars op zijn raam te laten exposeren, RAAM MAAR was ontstaan. Tweewekelijks wisselt Jip van exposant. Bij mooi weer is er een kleine opening op de stoep en als de financiën het toelaten dan maakt hij een mooi boekje van het werk.

Risoprint
De boekjes worden op de Risoprinter (Risoprint is een duurzame druktechniek met karakter, die intens gekleurde afdrukken oplevert) gedrukt bij Printroom, op de Schietbaanstraat in het centrum van de stad, waar Jip coördinator van de Riso werkplaats is. Vanuit hier organiseert hij workshops en evenementen zoals de Riso Madness (vanaf 8 november tot eind van het jaar in Printroom) en gaat samenwerkingen aan met andere Risoprint initiatieven zoals de Wobby Club in Eindhoven.

Kunst kopen
Loop je binnenkort over het Stadhoudersplein, kijk dan eens naar Jip’s raam. Wil je meer weten of zie je iets wat je wilt kopen (prijzen tussen de 70 en 350 euro) klop dan op het raam of bel aan. De opbrengst van de verkoop gaat geheel naar de exposerende kunstenaar en die geven het regelmatig weer aan een goed doel. Win-win dus! Jij iets moois in huis en tegelijkertijd een goed doel gesteund.

-Ab Bol-