Boekentips in Blijdorpnieuws

Monique van Oosterhout

Monique van Oosterhout, eigenaresse van boekhandel v/h Van Gennep, gaat vanaf de aankomende december editie boekentips schrijven voor het Blijdorpnieuws.

Monique is geboren en getogen in Vlissingen. Op haar 18e verhuist gaat ze naar Tilburg om daar de opleiding Marketing en sociologie van het boek aan de Universiteit aldaar te gaan volgen. Na haar studie start ze bij uitgeverij Thieme/Meulenhoff in Arnhem als coördinator van de bureauredactie. Hier verzorgt ze het beeldmateriaal voor lesmethodes en tijdschriften. In deze functie heeft ze veel contact met het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en haar volgende baan wordt dan ook coördinator bij het ANP. Maar de boekhandel blijft lonken.

Eigen boekhandel
Monique werkte ooit bij Boekhandel De Drukkerij in Middelburg en bij boekhandels in Arnhem en Leiden, een eigen boekhandel oprichten was altijd al een idee dat bij haar broeide. Ze stopt met haar werk bij het ANP, komt voor de liefde naar Rotterdam en schrijft een marketingplan voor een eigen boekhandel. Een open sollicitatie aan Maria Heiden, de vorige eigenaresse van Van Gennep, was bij Maria in de la blijven liggen. Toen Maria met pensioen ging kwam de brief weer uit de la en werd Monique uitgenodigd voor een gesprek. Sinds 2009 is ze de trotse eigenaresse van v/h Van Gennep. 

Met haar klanten aan de toonbank over boeken praten vindt ze het mooiste van de boekhandel. Vaak leiden deze gesprekken tot praten over het leven. Het boek blijkt vaak een mooie aanleiding te zijn om makkelijker over jezelf te kunnen vertellen. Ze leest zelf vooral literatuur en is dol op kleine fotoboeken, kookboeken en kinderboeken. Ze is altijd op zoek naar de juweeltjes onder de boeken.

Monique woont sinds deze zomer in Blijdorp en vindt het heerlijk hier. Ze wil de komende tijd graag haar passie voor het boek met de Blijdorpers delen middels de boekentips die ze voor ons gaat schrijven. “In de coronatijd heb ik heel veel aan de Blijdorpers gehad die in het kader van ‘support your locals’ in grote getalen boeken bij me bestelden. Zo kan ik nu wat terugdoen.”