Blije bijen club

Als ik een bij was zou ik er blij van worden. In een kas liggen een hoop gezellig gekleurde picknickkleden. Daarop een stapel takken en een enthousiast stel kinderen die ijverig van die takken een enorme bij aan het knutselen zijn. Onder de bezielende begeleiding van een lieve juf wordt het echt een indrukwekkend dier. 

 Isabel (8 jaar) is een van de leden van de net opgerichte club. Zij vertelt dat het plan is, om allerlei dingen in de wijk neer te zetten waar de bijen blij van worden. “En als grote mensen het zien, wat wij voor de bijen maken, gaan ze ook hun best doen om weer bijen in de stad te krijgen. We willen niet dat de bijen verdwijnen. Dus wij maken ze blij.” 

Initiatiefnemer
Monique van Dalen, oprichtster van Eco Speelhuis wil kinderen spelenderwijs kennis laten maken met duurzaamheid. “Veel mensen weten inmiddels wel dat het het slecht gaat met de wilde bij, maar de Blije Bijen Club wil er ook echt wat aan doen. Bijen worden niet echt aangetrokken door de vrolijke objecten die de kinderen maken, maar we verzinnen leuke manieren om de wijkbewoners (onder andere de ouders) over de bijen te laten nadenken. We laten hen door onze maaksels, zoals een supergezellig bijenhotel en een van wilgentakken gemaakte kleurrijke reuzenbij, zien wat de bij nodig heeft.”

De club
In samenwerking met de Stadskwekerij de Kas startte zij de Blije Bijen Club. Kinderen die de Rotterdamse bijen graag willen helpen, zijn vanaf nu 2 keer in de maand op vrijdagmiddag welkom bij de club.  ”Daar maken we slimme plannen om de bijen in Blijdorp te helpen. Er wordt geknutseld en geklust aan een bij-vrolijke wijk.” De plek is perfect, in de Stadskwekerij de Kas is veel kennis over de bij. Er is zelfs een imker op het terrein met bijenkasten waar de club af en toe mag kijken.

Toekomst
Nu is het nog spelen, maar in de loop van het voorjaar gaat de Blije Bijen Club aan de slag met zelfgemaakte zaad-stoeptegels. Deze ‘tegels’ vervangen stenen tegels en bestaan uit een vierkant van wilde bloemen waar bijen door de seizoenen heen voedsel vinden. Veel bijen vliegen niet verder dan 150 tot 500 meter tussen hun voedsel en het nest, dus er moeten er heel wat komen. 

Meedoen?
Kinderen die de bijen willen helpen kunnen zich aanmelden bij Monique via movandalen@hotmail.com of ze kunnen eerst een keertje komen kijken (aanmelden is dan alsnog gewenst om teleurstelling te voorkomen).

De volgende keer is op vrijdag 20 maart van 16.00 tot 17.00 uur en meedoen is (voorlopig) gratis. 

Stadskwekerij De Kas, Van Beuningenstraat 22
vrijdag 20 maart 16.00 – 17.00 uur
Maximaal 6 tot 8 kinderen per keer. Leeftijd 6 tot 12 jaar.

Er wordt gezorgd voor thee en water. Zit jouw lievelingsdrankje hier niet bij? Neem dan zelf iets te drinken mee.