‘Raar’ bestaat niet op het Grafische Lyceum

Het Grafisch Lyceum is een middelbare school in Blijdorp. Van buiten ziet het gebouw er als een doorsnee middelbare school uit. Als je naar binnen loopt verraden de kleurrijke kluisjes en de met graffiti bespoten vuilnisbakken de kern van de opleiding.

Het Grafisch Lyceum wil graag nummer één zijn in alles wat over creativiteit gaat. De school onderscheidt zich ten opzichte van andere creatieve scholen. In plaats van reguliere vakken met een creatieve invalshoek, staat hier echt alles in het teken van media vormgeving en ICT. Zo besteden ze bij een Nederlands boekverslag niet alleen aandacht aan de inhoud maar ook aan het omslag en maken ze bij wiskunde niet alleen sommen maar ook een spel.

Het is dan ook niet een school waar elke leerling bij past. Als leerlingen zich aanmelden hebben ze eerst een oriënterend gesprek. Dit gesprek is niet leidend maar er wordt wel goed gekeken of de leerling bij de school past. Op het moment dat een leerling er bijvoorbeeld in de tweede achter komt dat het toch niks voor hem of haar is, wordt sterk aangeraden om van school te verwisselen. Die gesprekken zijn wel belangrijk, aangezien ongeveer 80% van de leerlingen van deze vmbo opleiding doorstroomt naar de mbo van het Grafisch Lyceum.

De sfeer van de school heeft dan ook diepe indruk achtergelaten bij oud-leerlingen. Volgens hen is het een plek waar iemand echt zichzelf kan zijn. Je krijgt de ruimte om jezelf te ontwikkelen tot iemand die je wilt zijn, niet iemand die de maatschappij wilt dat je bent. Er lopen verschillende creatieve leerlingen met een eigen haar- en kledingstijl die vaak niet in het huidige mode plaatje past. Niks is fout, alles is goed op een andere manier. Er bestaat geen raar en alles is bijzonder; iedereen is uniek. En dat is wat het Grafisch lyceum het Grafisch Lyceum maakt.

Isa Hamerlinck