Lekker losgaan in hondenspeeltuin Bello

foto Jaco Berveling

Er wordt heel wat af gekwispeld aan de Gordelweg. Al tien jaar lang ontvangt hondenspeeltuin Bello blaffende viervoeters in alle soorten en maten. En hun baasjes natuurlijk. 

Wie op woensdagmiddag het terrein van Bello oploopt ziet direct een stuk of tien hondjes als een razende rondhollen. Terwijl de honden elkaar achterna zitten en het zichtbaar naar hun zin hebben, genieten de baasjes op het terras van een kopje koffie.

De hondenspeeltuin zit alweer tien jaar aan de Gordelweg aan de rand van Blijdorp. De huidige eigenaar, Annemiek Mans, is er begonnen als vrijwilliger en heeft de speeltuin in 2017 overgenomen. Het is een royaal terrein met een terras, een koffiehoek met overdekt zitgedeelte en een grote zandbak waar de honden heerlijk in kunnen ravotten. Ook is er een klein en groot hondenzwembad.

Annemiek vertelt dat er in Nederland inmiddels wel meer hondenspeeltuinen zijn, maar dat Bello een van de eersten was. “Net zoals dat voor Bello geldt, vind je de meeste hondenspeeltuinen in de grote steden. Op het platteland is meestal genoeg ruimte om je hond vrij te kunnen laten rondlopen.”

De speeltuin is drie dagen per week open en heeft een speciaal speeluurtje voor kleine honden tot een schofthoogte van 40 centimeter. Niet alle honden zijn geschikt voor de speeltuin. Annemiek moet een enkele keer een hond weigeren: “Je moet goed kijken of de hond sociaal is en met andere honden overweg kan. Ik heb zelf drie honden, Stafford-terriërs. Dat zijn sterke, pittige beesten, die neem ik hier bijvoorbeeld niet mee naartoe.” Er zijn ook andere regels. Zo mogen hondenbezitters geen hondenspeeltjes of hondensnoep meenemen. “Als de ene hond ziet dat een andere hond wat lekkers krijgt, wil die dat natuurlijk ook.”

Honden en baasjes uit de buurt
De meerderheid van Bello’s klanten komt uit de buurt. Annemiek: “Ik denk dat toch wel zo’n 50 tot 60 procent van de hondenbezitters uit Rotterdam Noord komt. De rest komt van verder weg, er komt zelfs een enkeling uit Antwerpen.” 

Annemiek vertelt dat de speeltuin voordelen biedt voor hond en baas: “Het grote voordeel voor de honden is dat ze hier vrij kunnen loslopen en op een ontspannen manier met andere honden kunnen kennismaken. Weglopen kunnen ze niet, het hele terrein is omheind. Voor de baasjes is het fijn om hun hond ontspannen te zien rondrennen. Ze komen hier ook voor de sociale contacten. Mensen die vaker komen zoeken elkaar op om bij te praten.” 

Niet alleen de honden, ook de baasjes zijn enthousiast over Bello. Bernice is met haar teckel Pepper vaste klant. “Ik kom hier vrijwel iedere week tijdens het kleine hondenuurtje. Het fijne is dat de honden hier niet kunnen ontsnappen. Het parkje bij de Noorderhavenkade is ideaal om je hond uit te laten, maar dat is maar gedeeltelijk omheind.”

Dagopvang 
In 2018 is Annemiek ook een dagopvang gestart. Mensen kunnen hun hond ‘s ochtends brengen en aan het eind van de middag weer ophalen. De honden spelen overdag in de speeltuin en kunnen in beschutte benches uitrusten. Er zit een hoop werk aan vast en Annemiek krijgt gelukkig hulp: “Ik heb nu 27 enthousiaste vrijwilligers. Sommigen helpen twee dagen, anderen een paar uur, maar zonder hun hulp zou ik het niet redden.” Bello wordt wel vaker bijgestaan. In juni werd bij de speeltuin ingebroken met een hoop schade tot gevolg. Gelukkig bracht een spontane crowdfunding actie uitkomst. Met het geld laat Annemiek de speeltuin met een alarm beveiligen. Ze laat zich niet uit het veld slaan: “Ook de komende tien jaar hoop ik hier de honden met hun baasjes te ontvangen.”

Meer informatie
Wie met of zonder hond een kijkje wil nemen kan terecht op de Gordelweg 270. De speeltuin is open op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag vanaf 12 uur. Entree: € 2,50 per hond, strippenkaart voor tien bezoekjes € 20, dagopvang: €18 voor één hond voor één dag. Wie als vrijwilliger bij Bello aan de slag wil is welkom. Voor meer informatie: www.speeltuinbello.nl