Kunstenaar in de wijk, Roos Collar geeft niet op

Untitled 31. Olieverf op papier. Onderdeel van de serie 'Prussian Blue'

Roos Collar (19) studeert kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en doet daarnaast de vooropleiding voor de Hogeschool voor de Kunsten van Utrecht (HKU) waar ze dit jaar hoopt te worden aangenomen. 

Mode
Kunst zit bij Roos in haar genen, doorgegeven door haar vader, kunstschilder Enrique Collar. Op de middelbare school ontwikkelt Roos een voorliefde voor mode. Ze struint alle tweedehands kledingzaken af en begint met haar groeiende kledingcollectie een internetwinkel onder de naam Funky Stuff op het United Wardrobe platform. Ze gaat studeren aan het Amsterdam Fashion Institute (AmFI), maar deze opleiding is niet wat ze verwacht, de Kunstacademie lijkt haar een betere keuze. 

Switch
Ze meldt zich aan bij de Gerrit Rietveld academie en de HKU maar wordt helaas, op basis van haar leeftijd en het ontbreken van een volwaardige portfolio, afgewezen. Maar door haar prachtige werk wordt ze wel op de vooropleiding van de HKU aangenomen. Vanaf het tweede jaar krijg je daar een eigen studio en maak je gebruik van de vele werkplaatsen. Zelf ontdekken door te maken is een werkwijze van de HKU die haar bevalt. Meer vrijheid en meer uitdaging!

Na een half jaar fulltime bij een Amsterdamse bakker begint ze één dag per week aan de vooropleiding in Utrecht om zodoende haar portfolio op orde te krijgen. Daarnaast start ze met een studie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht om van het studentenleven te genieten en als aanvulling op haar toekomstige studie aan de kunstacademie.

Vooropleiding
Op de vooropleiding volgt ze een brede richting waarin alle kunstdisciplines aan bod komen, als ze aangenomen wordt wil ze de richting Fine Arts gaan volgen. Ze heeft het schilderen ontdekt en combineert dat met haar fotografie. Daarnaast maakt ze collages en multimediale werken omdat ze van afwisseling in haar werk houdt. Ze  fotografeert en schrijft over alles wat ze op straat en in de natuur tegenkomt en verwerkt dit in haar kunst. In april is de toelating voor de HKU en Roos gaat er van uit dat ze dit jaar wel aangenomen wordt en een mooie carrière tegemoet gaat.

Volg Roos op instagram: @rooscollar