Kunst als spiegel voor de maatschappij

Gwen Stok is illustrator, stripmaker en kunstenaar. Ze maakt illustraties en strips die met filosofische speelsheid een inkijkje geven in de menselijke psyche. In 2019 verscheen haar eerste beeldroman bij Querido, ‘De genezing van de krekel’, een persoonlijke bewerking van het gelijknamige boek geschreven door Toon Tellegen. In 2021 werd ze door CBK en Stadsarchief Rotterdam benoemd tot één van de drie Stadstekenaars om de harde lockdown in Rotterdam te verbeelden. 

Haar werk kent een sterke conceptuele benadering, waarbij ze uiteenlopende technieken en stijlen kiest die het beste passen bij het verhaal dat ze vertelt. Een werkwijze die om een onderzoekende houding vraagt. 

Haar recente projecten duiken in filosofische verkenningen van de menselijke geest, waarbij de kwetsbaarheid van de psyche, zowel individueel als collectief, een grote rol speelt. Stok laat hedendaagse kwesties en historische perspectieven toe in haar werk. Haar schilderijen, tekeningen en strips fungeren als een spiegel voor de moderne maatschappij en onthullen tegelijkertijd de innerlijke werking van haar eigen geest. ‍

Indische Nederlanders
Zo onderzocht zij samen met schrijver Christian Jongeneel het complexe gevoel van het Indische verleden, wat resulteerde in de poëtische graphic-novel ‘In iedere vezel’. Gwen is geboren en opgegroeid in Nederland. De familie aan haar vaders kant heeft een langdurige geschiedenis in Nederlands-Indië, een verleden waar de familie nauwelijks over spreekt. Christian is in de postkoloniale periode opgegroeid in Indonesië en heeft actieve herinneringen aan het landschap, de cultuur en de mensen. De roman verbindt twee verhaallijnen die samen uiting geven aan de ambivalente erfenis die Indische Nederlanders voelen bij het land dat nu Indonesië heet. Twee jaar lang werkten ze intensief samen om beeld en tekst optimaal bij elkaar te brengen. Dit boek ademt in alle details een minutieuze zoektocht naar identiteit en traditie.