JouwAftelkalender

De 10 doosjes van JouwAftelkalender


Al jaren zijn Caelle Brouwer en Lara van Vliet vriendinnen. In hun werk miste ze, onafhankelijk van elkaar, het menselijke aspect maar ook het ondernemen, dus dachten ze allebei na over een eigen bedrijf.

Lara begon in 2020 met haar eigen adviesbureau om cultuurveranderingen teweeg te brengen bij traditionele bedrijven. “Een zeer ambitieus plan” zo zegt zij zelf. Ook Caelle voelde dat de tijd rijp was om de stap in het diepe te wagen en freelancet sinds september 2021 als interim projectmanager. Tegelijkertijd borrelde er ook een samenwerking op tussen de vriendinnen; JouwAftelkalender.

Advent
Caelle vertelt: “Een keer per jaar, zo tegen half november, dan gaat de halve wereld los op de advent kalenders. Dan leef je in 24 dagen door middel van krashokjes, chocolaatjes of goedkope prullaria naar kerstmis toe. Maar er is zoveel meer in het leven waarvoor mag worden afgeteld, en wat we kunnen vieren.” 

Geluksmomenten creëren
Alles is tegenwoordig online, snel en flashy. Maar volgens de vriendinnen mag de ‘kneuterigheid’ van vroeger wel weer wat meer terugkomen. “Het is eigenlijk niet meer helemaal van deze tijd, maar daarom juist zo leuk.” zegt Caelle. Ze vervolgt: “We proberen door de kalenders de verbinding in het gezin terug te brengen. Door samen iets te doen, zoals een spelletje, een opdracht of een vraag beantwoorden, ben je echt bewust samen bezig en helemaal in het moment. Hiermee creëren we gedurende het hele jaar geluksmomenten voor het hele gezin.”

Duurzaam van het begin tot het eind
Het gehele proces is in eigen beheer en gaat met vallen en opstaan. Er is goed nagedacht over de inhoud. Eerst begonnen de vriendinnen zelf met het verzamelen en uitdenken van ideeën, spelletjes en opdrachten. Die werden vervolgens door een kerngroep met o.a. leerkrachten tegen het licht gehouden. “Het is wel eens gebeurd dat wij heel enthousiast waren, maar de kerngroep niet. Daar moeten we dan wel naar luisteren en het idee zo aanpassen dat iedereen tevreden is.”

Na het bedenken en uitwerken van de inhoud gingen ze op zoek naar een drukker. Zo kwamen ze uiteindelijk bij het Rotterdamse Tromp Packaging uit, die naast het drukken ook graag meedenkt over onder andere duurzaamheid.

“Aan de keukentafel hebben we de eerste batch doosjes zelf in elkaar geknutseld.” lacht Caelle. En ze vervolgt: “Nu hebben we een goede werkbeschrijving en is het de bedoeling, dat de volgende batches door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in elkaar gezet gaan worden. Er is al contact met een sociale werkplaats in Capelle die dit een leuke en uitdagende opdracht vond voor hun mensen.” Bij JouwAftelkalender wordt bewust voor duurzame materialen en duurzame verpakkingsmogelijkheden gekozen en ook het welzijn van de mens tijdens het productieproces is belangrijk.

De toren van tien kleine doosjes is goed ontvangen, en veelgehoord compliment is dan ook dat (kleine) kinderen de doosjes zo leuk vinden om mee te bouwen. Toch wordt er ook nagedacht over andere designs. Caelle zegt: “We denken na over nieuwe aftelkalenders, ook voor volwassenen, en dat moet misschien in een andere vorm. De eerstvolgende aftelkalender komt al begin 2022 uit en is voor aanstaande ouders; de Zwangerschap aftelkalender”

De Verjaardag- en Gezinsdag-aftelkalender zijn via de website en bij Pleur (op de Bergselaan) te koop, en ongeacht welke kalender je koopt, er wordt in elk doosje gezocht naar verbinding en tijd met elkaar.

Meer informatie over de kalenders of er eentje kopen? www.jouwaftelkalender.nl