Joke van Nieuwenburg speelde jarenlang met veel plezier bij toneelgroep Bergpolder. Maar in 2013 hield deze toneelgroep tot haar teleurstelling op te bestaan. “In 2020 merkte ik dat ik het toneelspelen heel erg was gaan missen. Toen heb ik besloten om in mijn eentje met de productie van een nieuw toneelstuk te beginnen.”
Op vrijdag 15 maart speelt ze samen met vijf andere wijkbewoners de première van dit toneelstuk, getiteld ‘Bergsingelbriefgeheimen’.
Joke vertelt hoe het toneelstuk gestalte kreeg. “In mijn hoofd was er een idee voor een toneelstuk gaan borrelen: ‘Brieven met een lintje’. Maar ik kan geen script schrijven en ik ben geen toneelregisseur. Dus eerst ben ik op zoek gegaan naar een scriptschrijver en daarna heb ik bekende amateurtoneelspelers uit de wijk benaderd. Tijdens enkele sessies met elkaar en later nog met een regisseur, is het script tot stand gekomen.
Bij de wijkraden van Liskwartier en Bergpolder heb ik een aanvraag ingediend voor financiële ondersteuning voor het toneelstuk. Ze waren positief over dit bewonersinitiatief en steunden het van harte: we konden gaan repeteren!
Met veel enthousiasme waren we met de eerste repetities begonnen. En toen was daar … corona. De repetities stonden vervolgens maanden stil. In de loop van de tijd haakten toneelspelers en de regisseur af door verhuizing of andere bezigheden. Het script verdween in de kast. Mijn mooie plan om weer te gaan toneelspelen leek in het water te vallen.”
Honger
“Tijdens een festival in Theater Rotterdam, april 2022, raakte ik bij toeval aan de praat met een jongeman, Jan Roelof. Hij vertelde dat hij regisseerde bij Toneelschool Rotterdam in Delfshaven. Ik vertelde hem over het toneelstuk dat al twee jaar op een plank lag te verstoffen. Het was zo’n leuk gesprek dat we besloten om te gaan samenwerken. En Jan Roelof bleek ook nog in Liskwartier te wonen.”
Regisseur Jan Roelof Schonekamp vult aan: “Ja, de honger van Joke om te gaan spelen, hoe ze in geuren en kleuren over het toneelstuk vertelde, daar doe ik ‘t voor. Iedereen die toneel wil spelen, daar wil ik iets aan bijdragen.”
Met enkele nieuwe spelers uit de wijk pakten Joke en Jan Roelof de draad van het toneelstuk weer op. Joke: “Het is fijn om Jan Roelof als regisseur te hebben; hij is heel relaxed en geeft je veel vrijheid.” Jan Roelof: “Het vertrekpunt voor het spelen is de tekst, maar als regisseur gaat het mij er vooral om wat er gebeurt tussen de spelers. Ik probeer daarbij de fantasie bij een speler te prikkelen, zodat die echt kan handelen vanuit zichzelf. Daarbij is een belangrijke tip: wat je als speler zegt, kun je ook spelen.”
Jan Roelof legt de repetitie in de Bergsingelkerk even stil om Joke en haar tegenspeler Anke Bekink aanwijzingen te geven. “In deze scène hebben jullie een stevige woordenwisseling. Zoals jullie het net speelden, dan spreken jullie de tekst braaf naar elkaar uit zoals op papier staat, maar ik mis de emotie.” Beeldend legt hij uit: “Waar zijn de zwaarden, waar is het duel tussen jullie? Laat de onderliggende emoties van zo’n woordenwisseling er maar meer in jullie spel uitkomen.”
Liefde
Het toneelstuk speelt zich af in onze wijken. Joke licht alvast een tipje van de sluier op: ”Halina, een jong meisje, zoekt een woning in Liskwartier. Op de Bergsingel heeft Celia, een oudere dame, een kamer voor haar vrij. Als tegenprestatie vraagt ze Halina allerlei klusjes in het huis te doen. Maar er is één plek in het huis waar Halina absoluut niet mag komen: op zolder. Op een dag gaat ze toch op zolder rondneuzen. Wat ze dan ontdekt, ontrafelt allerlei onontdekte geheimen.
Jan Roelof: “Het stuk gaat in de kern om de liefde, het gebrek eraan, het verlangen ernaar, het zoeken naar contact. Aan het eind van het stuk is de wereld van de personages echt veranderd.”
De voorstellingen van ‘Bergsingelbriefgeheimen’ zijn op vrijdag 15 maart. zaterdag 16 maart en vrijdag 22 maart in de Bergsingelkerk, inloop:19.30 uur, aanvang: 20.00 uur, entree: 5 euro.