Station Bergweg, de nieuwe sweetspot in Rotterdam Noord

foto Helen van Vliet

In het oude Station Rotterdam Bergweg werd half januari volgens het AD “een foodwalhalla van 900 vierkante meter geopend”. De Wijkkrant ging er sfeer proeven en een hapje eten en sprak met initiatiefnemer Linda Dammers.

“Zelf woon ik in Bergpolder, ik werd getipt door een collega dat het pand waar Happy Italy in had gezeten te koop stond. Het was al niet meer als station in gebruik sinds 2010. Daarvoor had het nooit mijn aandacht getrokken, maar toen ik binnenkwam dacht ik: dit pand en deze sfeer mogen niet verloren gaan, je proeft hier de geschiedenis van de stad. Met de plannen van het Hofbogenpark in mijn achterhoofd ben ik gaan brainstormen, in de toekomst komt er een terras op het dak. 

Station Bergweg is een selfservice food concept waar we mensen willen verrassen. Verschillende horeca ondernemers huren een plek, zij gaan over het eten en drinken en ik zorg voor personeel dat de mensen welkom heet, dat opruimt en de gasten helpt. Er is een centrale spoelstraat, verder heeft elke ondernemer een eigen keuken.”

Verschillende smaken en hoge kwaliteit.
“De gasten kiezen waar ze iets lekkers te eten bestellen en nemen dat zelf mee, ze mogen overal plaatsnemen. Is de bestelling groot, dan helpt het personeel een handje. Een mix van twaalf toonaangevende Rotterdamse horecaondernemers brengt hoge kwaliteit, je vindt bij ons onder andere comfortfood bij Stooges, vis bij Bar Pekel, hotdogs van Chez Jan, tapas bij Bar Bilbao en croissants en pâtisserie van Le Petit Jean. Daar kun je ook lekkers van meenemen voor thuis. Er is bier van Eurobrouwers, een wand met natuurwijnen en je kunt ‘snacks met een kick’ eten bij Guerillah Tacos. 

Bij binnenkomst loop je direct tegen een pop-up keuken aan, die soms één keer per maand, soms om de twee weken verandert van kok. Zo zorgen we voor diversiteit, een ijsje in de zomer, dan eens Pakistaanse hapjes van iemand die heel goed kan koken uit de buurt. We willen ook ondernemers uit de wijk uitnodigen om hier te komen koken en bijvoorbeeld een iftar (maaltijd die je eet tijdens de ramadan na zonsondergang) organiseren.”

“Sommige mensen vinden het jammer dat er nu geen speelparadijs meer is, maar ik sprak laatst een gast die zei: ‘Soms moet je iets weghalen, maar er komt altijd iets moois voor terug’. Er staan een aantal flipperkasten en we denken nog na over een lees- en tekenhoek voor kinderen. We zijn overweldigd door het grote aantal bezoekers. Hopelijk wordt dit een plek in de wijk waar je ‘s ochtends even een broodje eet, lekker borrelt met vrienden, gezellig dineert of er je verjaardag viert. We hopen dat mensen hier steeds terug blijven komen. We gaan proberen om de prijzen te laten variëren zodat deze plek voor iedereen toegankelijk is, iedereen is van harte welkom!”