Samen zingen is samenbinden

foto Jeroen van Os

Het MultiCultiKoor streeft naar meer bekendheid in de buurt om zo nieuwe bezoekers naar de concerten te kunnen trekken. “Want”, vertelt koorlid Maud Alberts, “tijdens onze concerten zien we voornamelijk oude bekenden en familie en vrienden van de leden. We zijn altijd op zoek naar nieuwe leden voor het koor. Iedereen is welkom, je hoeft geen ervaring met zingen in een koor te hebben. Het gaat om het plezier. We staan open voor iedereen en zijn hartelijk en sociaal.”

Het MultiCultiKoor Rotterdam Noord (MCKRN), zoals het koor officieel heet, is een koor van ongeveer 30 leden met een gevarieerd repertoire van liedjes uit de hele wereld. “Het koor streeft ernaar om met de liedjes een afspiegeling te zijn van Rotterdam Noord, waar je veel culturen en talen tegenkomt. Door juist die diversiteit positief te benadrukken in zang en muziek, hopen de koorleden dat de Rotterdammers elkaars (muziek)cultuur beter leren kennen”, vermeldt de website. 

Samen met de wijk
“Het motto van het koor is: Samen zingen en verbinden in een multiculturele omgeving”, vertelt Maud Alberts verder. Veel leden van het MultiCultiKoor komen uit Blijdorp, Bergpolder, het Liskwartier of het Oude Noorden, maar ze waaieren ook verder uit. Het liefst zou het koor meer leden van allerlei verschillende etnische achtergronden hebben. Alle huidige leden hebben op de een of andere manier wel multiculturele affiniteit of betrokkenheid.” Maud gaat verder: “Onlangs hebben we opgetreden in Dirk van de Broek in de Zwart Jansstraat. Het is leuk om te zien dat mensen dan blijven staan luisteren, zeker als ze liedjes herkennen. We oefenen met het koor elke woensdagavond in het ‘Huis van de Wijk’ in de Schommelstraat.”

Maud is het jongste lid van het koor. Ze ervaart dat de oudere leden van het koor erg geïnteresseerd zijn in hoe zij over dingen denkt en andersom geldt dat ook. “Je kan rustig stellen dat de koorleden lief en leed met elkaar delen”, stelt ze. “In de pauze praten we elkaar bij over persoonlijke dingen, delen we meningen over wat er in de wereld gebeurt, ontstaan er vriendschappen en zo nodig helpen we elkaar.”

Nieuw concert
We hebben door de jaren heen een heel repertoire opgebouwd”, vertelt Maud enthousiast, “maar we zijn altijd op zoek naar meer. Daarvoor trekken we soms op met muzikale groepen van een andere culturele achtergrond. Voor onze concerten bepalen we meestal eerst een maatschappelijk thema en zoeken daar dan liedjes bij, onder andere via YouTube. Voor het komende voorjaarsconcert is het thema de levenslijn van geboorte tot de dood. We zijn dus op zoek gegaan naar kinderliedjes, liederen over het leven en over het einde daarvan. We waren verrast om te merken dat kleuterdeuntjes zoals ‘Poesje mauw’ in heel veel talen voorkomen.”

De praktische kant
Maud: “We kunnen de prijzen van de concerten laag houden door een subsidie van een culturele organisatie. Ons koor staat in het boekje van de Rotterdampas en met die pas krijgen mensen korting op hun lidmaatschap.” Maud zit in de pr-commissie, ze ontwerpt flyers en programmaboekjes. “De flyers verspreiden we voor de concerten via supermarkten, de bibliotheek en huis aan huis in de wijk”. Het eerstkomende concert is op zaterdag 1 juni 2024 in de Bergsingelkerk, met als thema ‘De levenslijn in diverse culturen’. Meer informatie over MultiCultiKoor Rotterdam Noord op www.mckrn.nl