Gesprek met een Blijdorper

Tjeerd van der Velde ontmoet ik om 6 uur ’s morgens onderweg naar zijn werk in Venlo. Hij is gespecialiseerd in de in- en verkoop van droge natuurlijke materialen voor decoratie. Zijn assortiment loopt uiteen van Hollandse droogbloemen tot IJslands mos, en van de mooiste zeeschelpen tot oude theestruiken uit India. Toe te passen op kantoor, thuis en in openbare ruimtes zoals de horeca. Als groothandel is hij aanwezig op inkoopcentra voor winkeliers in Aalsmeer en Venlo, plaatsen waar vanouds bloemen verhandeld worden.

Sinds 2008 woont hij samen met zijn partner die al langer in Blijdorp woonde, hij voelt zich hier meer dan thuis. Zijn favoriete locatie is hun woning aan de Stadhoudersweg, al voelt hij zichzelf naast Blijdorper vooral Rotterdammer.

“Het appartementencomplex waar wij wonen herbergt een kolonie gierzwaluwen. Jaar na jaar maken wij de komst, het verblijf en het vertrek van de bijzondere diertjes mee. In de eerste week van mei arriveren ze, je hoort ze eerst, daarna zie je ze pas. Voor mij elke keer weer een moment van vreugde. Na het overwinteren in midden Afrika hebben ze bij hun aankomst in Blijdorp zo’n 7000 kilometer afgelegd. Het kan je bijna niet ontgaan, de snelle vogeltjes sieren van begin mei tot eind augustus de lucht boven Blijdorp. Ze nestelen in de ontluchtingsgaten aan de onderzijde van de dakrand van ons gebouw. Het gierende geluid dat de meesters in het vliegen maken vind ik fantastisch, het hoort onlosmakelijk bij de zomer. De diertjes eten, paren en slapen zelfs in de lucht, alleen voor het nestelen komen ze naar beneden. Door naar ze te luisteren en kijken voel ik me verbonden met het leven op aarde. Het besef dat we allemaal deel uitmaken van één groot geheel.

Een keer heb ik een gierzwaluw in mijn handen gehad. Het vogeltje hing met zijn nageltjes vast aan de onderzijde van de dakrand. Met gevaar voor eigen leven ben ik het dak op geklommen en heb het fladderende diertje kunnen bevrijden. Verrassend was het dat zo’n sterk vogeltje zo fluweelzacht aanvoelde.

Nog ruim een maand wachten en ze zijn er weer. Gun jezelf een plezier en kijk eens omhoog deze zomer”.

Ab Bol