Gesprek met een Blijdorper

Vivianne Janson (28) na het hardlopen

Het is zaterdagochtend en ik geniet van de zon als ik iemand zie rekken en strekken na het hardlopen. Het is Vivianne (28), die na een rondje van 8KM haar spieren wat rekt om blessures te voorkomen. “Ik ren nog niet zo lang, en door drukte niet zo vaak als ik zou willen maar tot nu toe ben ik heel blij met hoe het gaat en hoe ik het volhoud.”

Al sinds Vivianne op haar 18e haar ouderlijk huis verliet woont ze in Rotterdam en ze heeft onder andere in Bergpolder, West en Schiebroek gewoond, en sinds kort in Blijdorp. Als ik haar vraag wat ze zo leuk vindt aan Blijdorp antwoord ze heel stellig “Het is er super gezellig en vooral ook heel groen. Ik heb een drukke baan die veel van me vraagt, vanuit hier ben ik zo in de stad op mijn werk maar ook zo in het groen waar ik mezelf kan opladen.” De vriendelijkheid van buurtgenoten is hier opvallend vindt ze, “iedereen zegt je gedag”.

Het mooiste stukje in de wijk vindt ze toch wel de Statensingel en de kleine verborgen parels zoals een bloemrijke geveltuin of een onverwacht stukje groen. “Toen ik hier net woonde wandelde ik vaak even langs de Singel, gewoon even naar buiten. Zo ontdekte ik langzaamaan mijn nieuwe buurtje.” Ze zag er de bloesems bloeien, de vogels die nestjes aan het maken waren en de buurt die weer open ging na een lange en door maatregelen getroffen winter.

Op vrije momenten stapt ze het liefst op de motor voor een ritje, of doet ze leuke dingen met vriendinnen. “Zo fijn dat vele van hen in de buurt wonen” zegt ze. Maar ook gaat Vivianne graag met een kleedje naar het Vroesenpark, met een bowl van Sajoer of een lekkere koffie van haar bovenbuurvrouw, een van de eigenaressen van Breakfast in Rotterdam HQ. “Dan lees ik een tijdschrift, kijk wat mensen, of geniet van de zon.”

Ons korte zaterdagochtend intermezzo eindigde na het rekken en strekken. Omdat Vivianne hier nog maar kort woont heeft ze nog niet heel veel tijd gestoken in het gezellig maken van haar balkon, maar daar komt verandering in. “Ik ga vanmiddag eens op zoek naar mooie plantjes om het buiten ook wat op te fleuren.”