De plek als leidraad

Le Voyeur. Een omgekeerde uitkijktoren die speelt met zien en gezien worden. Het eerste permanente werk dat in Frankrijk gebouwd is.

Joyce de Grauw en Paul van den Berg hebben in 2014 Atelier ARI opgericht. Ze maken interactieve installaties, objecten, sculpturen en kleinschalige bouwwerken. Het meeste werk heeft een tijdelijke aard. Dit jaar wordt hun eerste permanente werk opgeleverd op het stationsplein van Gouda, De Telepoort, een symbolische verwijzing naar de verdwenen stadspoorten.

Architectuur of kunst
Joyce studeerde af aan de Willem de Kooning Academie (ruimtelijke vormgeving), Paul studeerde bouwkunde aan de HTS in Rotterdam en daarna architectuur op de TU in Delft.

Atelier ARI begon als architectenbureau. Toen ze direct via een prijsvraag de opdracht kregen om een object voor de Maassilo te ontwerpen, veranderde de richting van hun werk. Ze maakten een grote reflecterende diamant, die een lichtspel op de muren en het water teweegbracht. Ze vonden dit zo leuk om te doen dat ze zich steeds meer op het maken van objecten en installaties gingen richten. De installaties worden in het atelier ontworpen en door henzelf gebouwd. Bouwwerken tot zes meter hoog worden in delen gemaakt en op de plek van bestemming in elkaar gezet. Joyce en Paul maken veel maquettes en modellen om tot een ontwerp te komen. Het experiment is een belangrijk onderdeel. De combinatie van kunst en architectuur is waarmee ze zich onderscheiden.

Via open calls (opdrachten waarop je je kunt inschrijven) komen ze in Frankrijk terecht waar ze een aantal kunstwerken gebouwd hebben. Inmiddels is hun werk zo bekend geworden dat opdrachtgevers steeds vaker direct contact leggen. Op het moment zijn er twee kunstwerken die ook in Frankrijk staan, in China gebouwd.

Inspiratie
De werken worden voor een specifieke plek in de openbare ruimte gemaakt, geïnspireerd door de context. Hoe ziet de omgeving eruit, wat is het sociale of politieke klimaat? Hiermee geven ze niet alleen een kunstzinnig, maar regelmatig ook een maatschappelijk statement af. Spiegels zijn een terugkerend thema in hun werk. Ze laten de omgeving zien en geven de mogelijkheid om jezelf en de anderen te bekijken, om een beetje te spioneren. Zien en gezien worden. Het werk is altijd interactief, mensen worden uitgenodigd om aan de slag te gaan met het werk en met elkaar. Het brengt mensen samen.

Bekijk het werk van Joyce en Paul op: www.atelierari.nl