Alles kids!

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is… in Blijdorp

Kijk je ogen uit, gebruik je fantasie en beleef van alles in je buurt. Op deze Kinderpagina speciaal kindernieuws uit Blijdorp en omstreken. De zomervakantie is weer voorbij en de herfst komt er binnenkort aan. Lekker veel buitenspelen zolang het nog kan!

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het zijn… dieren, mensen, voertuigen

Als je je verveelt, kijk dan gauw uit het raam. Zijn er mooie wolken aan de lucht en waait het wat? Ga lekker liggen in het gras met je blik omhoog. Laat je fantasie verdwalen in de witte pakken lucht, die constant van vorm veranderen. Heerlijk. Zeker weten dat je zo van je verveling afkomt!

Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is… de tofste kaart voor je beste vriend of vriendin 

Dit heb je nodig:
• een camera
• een toepasselijke ondergrond
• heel veel van het speelgoed waar je beste vriend of vriendin van houdt.

En dan? 
Ga fotograferen op een dag dat er niet een hele felle zon staat. Anders krijg je heel erge schaduwen en de kleuren waar de zon op valt worden een beetje flauw.

Kies een goede ondergrond: dus als het speelgoed waarmee je een letter gaat schrijven heel kleurig is, kies dan een ondergrond met een rustige kleur. Zorg dat je boodschap goed leesbaar is op de ondergrond. 

Leg dan het lievelingsspeelgoed in de juiste vorm daaromheen en kijk of je het goed kan lezen. Maak een proeffoto, om te controleren of de ondergrond goed is en of je het goed kan lezen.

Pak dan de camera, en ga dan proberen te spelen met het standpunt. Het standpunt is de plek waarvan je de foto neemt. Neem een foto van dichtbij en ver weg, neem een foto van recht van boven of juist een beetje schuin. Probeer verschillende foto’s te maken. Je kunt er ook een lamp bij gebruiken om leuke lichteffecten te krijgen. 

Als je flink wat verschillende foto’s hebt gemaakt, ga dan even wat eten en kijk daarna op je gemak hoe de foto’s zijn geworden. Om de leukste te kiezen, let je op een paar dingen. Kun je de boodschap lezen? Zijn de kleuren zoals ze er in het echt uitzien? Is het plaatje scherp en staat alles erop? Dan kun je ook nog naar de compositie kijken. Dat is de plek waar de boodschap op de foto staat. Is er genoeg ruimte omheen of past het er maar net op? Als jij de leukste hebt uitgezocht, laat deze dan aan je ouders zien. Je papa en mama zijn vast niet zo creatief als jij, daar kunnen grote mensen nog van leren! Veel plezier. 

Dierenliefhebbers opgelet! Diergaarde Bljidorp heeft je steun nodig! 

Doordat de dierentuin een hele lange tijd dicht is geweest tijdens de corona crisis is er veel minder geld binnengekomen dan de dierentuin normaal verdient. Maar alle dieren moeten wel elke dag genoeg gevoerd worden en de dierenoppassers moeten ook elke dag hun werk blijven doen. Daarom voert de dierentuin actie om geld in te zamelen. Ze roepen alle Rotterdammers op om een abonnement te nemen.  Ook verkoopt de dierentuin speciaal ontworpen T-shirts om geld in te zamelen en donaties zijn welkom.

Jullie kunnen misschien wel helpen. Als je al een tijd niet meer naar de dierentuin bent geweest, is dit je kans om je ouders over te halen een abonnement te nemen. Voor jou superleuk om de dieren weer regelmatig van dichtbij te kunnen zien. Het is heerlijk in de buitenlucht, je kunt er klimmen en klauteren en tegelijk helpen jullie de dierentuin open te blijven. 

En als je er toch bent, kunnen je ouders je gelijk trakteren op de grootste portie poffertjes en warme chocolademelk. Alles om de dierentuin te redden… toch!

Oproep (letters van groot naar klein) 36 woorden: Heb je iets bijzonders meegemaakt op vakantie of heb je zelf een leuke opdracht voor je buurtgenootjes, stuur dat dan op aan: info@atelieropwielen.com en wie weet komt jouw foto dan wel in Blijdorpnieuws!

Kinderdingen: 

Studio de Bakkerij:

Hanina’s Taaltalkshow: op do 10 september 2020 – 13:30 uur 
Hanina krijgt iedereen aan de praat in haar talkshows!

Met elkaar maken we een mooie middag met verhalen, muziek en misverstanden! Gratis toegang, info op www.studiodebakkerij.nl 

Dierendorpje: zondag 4 oktober 2020 – om 10.15 en om 11:30 uur Een vertelster, een muzikant en de dieren uit het dorpje spelen een muzikale en beeldende voorstelling waarin verbindende verhaaltjes verteld worden.

Adres: Bergweg 283
Info: studiodebakkerij.nl

Ontdekhoek

Open op elke woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag

De Ontdekhoek is voor meisjes en jongens van 4 tot 14 jaar. Het is een grote werkplaats waar je proefjes mag doen. Zelf aan de slag gaan en je geen seconde vervelen!

Adres: Schuttersweg 76 
Info: ontdekhoek.nl

Kinderboekenweek: 

Dit jaar valt het van 30 september tot 11 oktober. Het thema is: “En Toen?” Op zoek naar de geschiedenis aan de hand van verhalen: een stuk levendiger dan alleen maar leren uit je geschiedenisboek.

In de centrale bibliotheek zijn er allerlei workshops te doen tijdens deze vrolijke week. Bijvoorbeeld:

En toen? Opgraven! (6-12 jaar): Centrale Bibliotheek: op 04 oktober 2020 van 13:15 tot 14:15

Hans Post, schrijver van Het Groot Graafboek, vertelt van alles over bodemvondsten. Heb jij wel eens iets opgegraven? Neem het mee!

Locatie: Blaakzaal, 4e verdieping van de centrale bilbiotheek
Info: bibliotheek.rotterdam.nl/

Atelier op wielen: 

Ook staat in het nieuwe schooljaar het rijdende kunstatelier weer in de wijk klaar om kunst te maken. Schilderlessen in de buitenlucht voor kinderen in de buurt. Elke vrijdag op de Noorderhavenkade is de kunstkar te vinden en kun je tegen vrijwillige bijdrage meedoen.
Info: atelieropwielen.com