Acupunctuur op z’n Rotterdams

Lies den Boer, alias DokterPrik, is in maart van dit jaar gestart met haar acupunctuur praktijk aan huis. Oh Ja Joh?’, ‘Qi & A’ en ‘Komt een vrouw bij DokterPrik’ zijn 3 formats die je op de instagrampagina van DokterPrik tegenkomt. Een eerdere carrière in het onderwijs maakte duidelijk dat ze daar haar geluk niet zou vinden, zo ging ze op zoek naar waar ze haar geluk dan wel kan vinden.

Chinese geneeskunde trekt Lies’ aandacht en na het basisjaar kiest ze voor de specialisatie acupunctuur. Na scholing in de Klassieke Acupunctuur is Lies vooral gaan werken volgens de Balansmethode van dr. Tan. Bij deze methode worden de aangedane meridianen behandeld met balancerende meridianen op afstand. Dit houdt in dat de acupunctuurpunten niet op het pijngebied zelf zitten. De methode is zeer succesvol voor het behandelen van uiteenlopende klachten. Je kunt hierbij denken aan alle pijnklachten maar ook aan verstoringen zoals hooikoorts, een prikkelbare darm, snurken en menstruatieklachten.

“Het principe van de Traditionele Chinese Geneeskunde is zo simpel en kloppend. Er is geen speld tussen te krijgen. Alles in het lichaam is met elkaar verbonden en daardoor is dus ook bijna alles te verklaren. Acupunctuur gaat uit van het zelf genezend vermogen van je systeem. Dit betekent dat jouw systeem op eigen kracht moet kunnen herstellen van een ziekte. Soms is een systeem dermate uit balans, dat dit vermogen een zetje nodig heeft. Acupunctuur kan zorgen voor dit zetje” vertelt Lies.

Daar waar de Chinese acupuncturisten vooral kijken en luisteren naar het lichaam, doet Lies het op z’n Rotterdams en wil ze graag wat meer weten van de mensen die bij haar komen voordat ze aan een behandeltraject begint. Zo heeft ze, naast de tong- en polsdiagnose, een korte vragenlijst en gesprek vooraf met daarin o.a. ‘de favoriete klacht’. “Dat is de klacht die op de voorgrond is” lacht ze breed. 

De positieve resultaten van acupunctuur worden steeds vaker ondersteund door de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van acupunctuur.

De wetenschappelijke bewijzen voor de werking stapelen zich langzaam maar gestaag op. In het vroege China waren deze onderzoeken er helemaal niet, maar werd de acupuncturist door het dorp betaald om de inwoners gezond te houden.

Toch wil Lies nog graag benadrukken: “Even voor de duidelijkheid: ik heb geen Westerse geneeskunde gestudeerd en ben dus geen arts, maar ik ben wel gediplomeerd acupuncturist en aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupuntuuur (NVA).” 

Naast acupunctuur gebruikt DokterPrik ook andere helende technieken zoals auriculotherapie, guasha, vuurcupping en een TDP-Moxa lamp. Op www.dokterprik.nl vind je meer informatie.