Onze wijken in trek als filmlocatie

Yola en Glenn in de kerk Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans Foto: BNNVARA/Topkapi films

De populaire misdaadserie Santos, nu elke donderdagavond te zien op NPO3, is echt Rotterdams: met fantastische, jonge Rotterdamse acteurs, de bekende Rotterdamse directheid, Rotterdamse humor, geweldige Rotterdamse locaties en, ook prettig, er wordt echt Rotterdams gesproken. Deze serie van de makers van Mocro Maffia won dit najaar een Gouden Kalf voor beste televisieserie.

Wat Santos voor ons extra leuk maakt, is dat twee bekende plekken in Blijdorp in deze serie prominente, bijna iconische locaties zijn voor prachtige en krachtige scènes: het Chinese restaurant op de Stadhoudersweg en de kerk in de Nicolaas Ruyschstraat.

Maar niet alleen Santos heeft onze wijken ontdekt als filmlocatie. Ook voor de romantische speelfilm Rocco & Sjuul, nu in de bioscoop, voor een commercial van Coolblue, voor een commercial van sportwinkel Sprinter en natuurlijk voor Flikken Rotterdam zijn filmopnamen in onze wijken gemaakt. En er zijn nog meer films en series in onze wijken opgenomen die je in 2024 kan zien. 

Nobelstraat
Op een mooie zomermiddag in 2022 waren voorbijgangers in de doorgaans rustige Nobelstraat getuige van een woordenwisseling op straat, van twee jongens die net uit het Chinese restaurant op de hoek waren gelopen: “We zijn geen gangsters, mannetje. Jij bent geen gangster, broer. Broer, luister. Als Kikker wil dat jij stopt, dan moet je dat doen. Zo niet, dan ben je gewoon dom. Echt dom. Hij gaat jou pakken en hij gaat mij pakken. Dus we stoppen ermee, Jermaine.” 

‘Hoe bedoel je? Dit is wie ik ben, Glenn. Wat praat je, man?!’ Na deze discussie rijdt één van de jongens er hard met zijn auto vandoor.

De voorbijgangers waren die zomermiddag in de Nobelstraat niet getuige van een echte woordenwisseling op straat maar van de opname van een scène uit de hitserie Santos. De Nobelstraat was daarvoor niet afgezet, het toekijkende publiek op de stoep moest alleen even stil zijn. De scène stond er snel op. In aflevering 3 van Santos kun je deze scène terugzien.

Santos vertelt het verhaal van twee geliefden, Glenn en Yola, die niets (meer) te maken willen hebben met de drugswereld. Maar dat valt voor hen niet mee, door hun loyaliteit naar vrienden en familie.

Eigenaresse Xiaofeng Cheng van Chinees restaurant Chekiang Garden aan de Stadhoudersweg vertelt hoe haar restaurant een rol als locatie kreeg in Santos: 

“De locatiescout van Santos was verschillende keren bij ons wezen eten. Hij was onder de indruk van ons restaurant. De opnamen voor Santos duurden drie dagen, twee in het restaurant en één dag in de kelder van het restaurant. Die kelder werd ontdekt door de filmploeg terwijl ze in het restaurant draaiden. 

Voor de opnamen moesten alle machines, zoals koelkasten, uit voor het geluid. De kelder, waar onze voorraad staat, was voor de filmopnamen helemaal leeggehaald en speciaal voor de opnamen van wit naar groen geschilderd. Na de opnamen is de kelder weer wit geschilderd.” Het Chinese restaurant komt in verschillende afleveringen voor, beginnend in aflevering 2.

De kerk Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans in de Nicolaas Ruyschstraat in Blijdorp is in Santos gebruikt voor de opnames van een traditionele doopplechtigheid bij de familie Dos Santos, die toch niet zo heel traditioneel verloopt. De kerk is zeer fotogeniek, en in warme, zachte kleuren in beeld gebracht. Dat geldt trouwens voor de  hele serie: zo rauw als de setting is, de kleurvoering in beeld is niet blauw en grijs, zoals je vaak ziet, maar juist warm en kleurig, zowel in de locaties als in de kleding van de acteurs. In aflevering 1 van de serie kun je de scène van de bijzondere doop terugzien.

De hele serie Santos is ook te streamen bij NPO Plus en NPO Start.