Onze wijken in trek als filmlocatie

Half november jl. is de romantische familiefilm ‘Rocco & Sjuul’ in première gegaan in de bioscoop. Ook voor deze feelgoodfilm zijn opnamen in onze wijk gemaakt, in de Van der Horststraat in Blijdorp.

In ‘Rocco & Sjuul’ gaat het leven van oppasoma en mantelzorgster Sjuul zijn gangetje. Totdat ze haar jeugdliefde weer ontmoet, de avontuurlijke en flamboyante Rocco met wie ze vroeger nog heeft gedanst. Hun opbloeiende verliefdheid zorgt voor onenigheid in hun families. Durven Rocco en Sjuul toch voor elkaar te kiezen? 

Vorig jaar november hebben de crew en cast van ‘Rocco en Sjuul’ twee dagen gefilmd rond het monumentale wooncomplex ‘De Eendracht’ in de Van der Horststraat.

“We stonden met ongeveer 30 personen op de set. Van acteurs en regisseur tot technische crew en wegafzetters”, vertelt locatiescout Hans van den Berg. “De woning in de Van der Horststraat fungeert in de film als het huis van een van de dochters van Sjuul. Oma Sjuul past in de film vaak op haar kleinzoon, die in die woning met zijn moeder woont. Ook hebben we buiten gefilmd, bijvoorbeeld voor een scène waarin Rocco Sjuul in de Van der Horststraat afzet met de auto.” De opvallende boogvormige portieken in de straat zijn dan duidelijk in beeld.

“Voor mijn werk ben ik vaak op zoek naar geschikte filmlocaties. Ik had al eerder voor een tv-serie en een film van Nanouk Leopold in hetzelfde blok gefilmd. Het gebouw spreekt me erg aan qua architectuur, heel smaakvol.”

Locatiescouts
Locatiescout Michel Witte weet ook een aantal goede plekken in onze wijken: “De Hofbogen, dat is een interessante plek met veel doorkijkjes en hoeken. In Blijdorp heb je nog straten met het originele jaren dertig karakter; die zijn ook filmgeniek. En de Bergpolderflat is prachtig om te filmen.

Als ik een mooie woning zie, dan bel ik soms gewoon bij mensen aan. Ik leg dan uit voor welke film of serie het is, en hoe het in zijn werk gaat. Als de bewoner mee wil werken dan maken we concrete afspraken.”

Ing Lim is ook locatiescout. “De regisseur en artdirector van een film geven aan in welke sfeer zij hun film of serie willen draaien. Dan ga ik op zoek naar een passende straat of locatie. Voor de opnamen van de nieuwe serie ‘Safe Harbor’, die volgend jaar uitkomt, zochten we een woning voor een jonge creatieve vrouw. Ik ging eerst zoeken in de Hofbogen en kwam via via terecht in het Spoorpunt in de Insulindestraat.” 

Voor Safe Harbor zijn op 24 november ook nog opnamen gemaakt op jachtwerf De Hudson aan de Vroesenkade; deze locatie dient in de serie als ouderlijk huis van de hoofdrolspeler. Eerder zijn in de Tak van Poortvlietstraat en in het Hofpleintheater opnamen voor deze serie gemaakt. 

Flikken Rotterdam
De politieserie Flikken Rotterdam is al enige jaren een vertrouwd gezicht in onze wijken om opnamen te maken. Zo zijn de afgelopen zomer woningen in de Tak van Poortvlietstraat (Bergpolder) en de Lumeystraat (Blijdorp) gebruikt als opnamelocatie, en te zien in het recent uitgezonden seizoen. 

Vorig jaar zijn in de woning van Sanne Goudswaard aan de Vroesenlaan opnamen gemaakt voor Flikken Rotterdam. “Er belde iemand aan die vroeg of ze ons huis mochten gebruiken. Dat was voor ons prima. Op de opnamedag zelf zijn wij uit ons huis weggegaan, de filmploeg neemt dan je huis over. Spullen worden verplaatst en ze zetten lampen neer om het geheel mooi uit te lichten. In de scène in ons huis moest een verdachte gearresteerd worden. Het is heel leuk om je eigen huis in een televisieserie terug te zien.”

Commercials, documentaires en clips
Op dezelfde Vroesenlaan heeft Coolblue een commercial opgenomen; in de commercial van sportwinkel Sprinter herken je de Statenweg. Op de Rodenrijselaan is gedraaid voor de documentaire ‘Drama Girl’. Zangeres Wende Snijders was onlangs in De Kerk aan de Voorburgstraat om een videoclip op te nemen van een lied uit haar show The Promise.

Drie Dagen Vis
In april van dit jaar zijn er op de Bergselaan (Bergpolder) opnamen gemaakt voor de nieuwe film van regisseuse Fadua El Akchaoui, die eerder de populaire film ‘Meskina’ maakte. Afgelopen zomer is in de Bergsingelkerk en in de Insulindestraat gefilmd voor de droogkomische roadmovie ‘Drie Dagen Vis’ met acteur Ton Kas. Beide films zijn in 2024 in de bioscoop te zien.