“Rond het schoolplein op de Noorderhavenkade zagen we in de pauze superveel afval liggen. Mijn vriendin Ella en ik hadden toen bedacht dat we een clubje wilden oprichten dat iets aan het afval in de wijk zou willen doen”, vertelt Puk, 9 jaar, leerling van basisschool De Margriet.
Puk kwam in contact met Klooiatelier Wouw die haar wel wilde helpen met haar idee. Klooiatelier Wouw in de Hofbogen is een plek voor kinderen waar zij op een creatieve manier met techniek hun ideeën vorm kunnen geven.
Na een oproepje in de klas wilden Juna, Sep, Fenna en Vafara meedoen aan de club van Puk en Ella. Alle kinderen zijn betrokken bij de natuur en houden van knutselen. De Ontwerpclub was geboren.
Het project begon voor de zes jonge ontwerpers door de buurt te onderzoeken. Vafara, 11 jaar: “Wat heel erg opviel was dat als je al één stap zette, je rommel in de straat zag liggen.” Puk: “Er lag veel eten op straat, kauwgum en zelfs een lolly.” Fenna, 10 jaar: “Ook in het water lag veel afval, dat is slecht voor eenden en vissen.” “Ik zag dat er in de straat weinig plekken waren voor vogels om voer te vinden”, vertelt Ella, 9 jaar.
De harde conclusie van hun onderzoek: overal ligt troep en de straat is niet fijn voor dier en mens. Sipp Verstraten van Klooiatelier Wouw: “Na hun onderzoek hebben de kinderen anderhalf uur overlegd, gebrainstormd en met elkaar duurzame oplossingen bedacht.”
Groene prototypes
Er werden twee groepen van drie kinderen gevormd. Door te tekenen, plakken, knippen en klooien hebben ze hun slimme oplossingen uitgewerkt tot groene prototypes. Met zonnepanelen, 3D-print technieken, bewegingssensoren en motoren hebben ze de eerste prototypes vormgegeven en in beweging gezet.
Puk, Vafara en Ella maakten een prullenbak waarmee je spelenderwijs je afval kan weggooien, met ook nog een voederplek voor vogels op een paal. Puk: “Het afval gooi je in een basket en vervolgens valt het in de rugzak van de robot Avatar, die het netjes recyclet. De ogen van de robot zijn zonnepanelen.” Ella: “De paal in het prototype is gemaakt van karton met bovenop de paal een kunstplant als voederplek.”
Juna, Fenna en Sep maakten een boot die al het afval uit het water haalt. Sep, bijna 10 jaar: “Voor het prototype van de boot hebben we piepschuim gebruikt dat ik naast een afvalcontainer heb gevonden. Met een 3D-pen heb ik een rad gemaakt, de aandrijving van de boot, die op zonne-energie werkt. Door middel van een sensor wordt het plastic automatisch met grijparmen uit de singel gevist.”
Vafara: “Het was superleuk om mee te doen; alle materiaal om te knutselen was voor ons beschikbaar.” Sep: “Ik vond ‘t leuk om te knutselen en met elkaar tot een oplossing te komen. Bij een volgend vergelijkbaar project doe ik weer mee.”
De Ontwerpclub was een groot succes en Klooiatelier Wouw wil graag nog meer jongeren tussen 8 en 12 jaar de kans geven om een eigen idee, vraag of vaardigheid aan te dragen om verder uit te diepen. Met een eigen bijdrage is het opzetten van een eigen Ontwerpclub nu al mogelijk. Op het moment is Klooiatelier Wouw bezig om de financiering voor meer van deze projecten rond te krijgen zodat het voor ieder kind toegankelijk is om mee te doen.
Klooiatelier Wouw, een initiatief van KITE educatie, is de plek waar je kennis maakt met creatieve technologie. Maar het zijn geen gewone stap-voor-stap technieklessen. Klooiatelier Wouw laat kinderen experimenteren met (nieuwe) technologieën en fantaseren over hoe dit alles in onze wereld werkt en maakbaar is.
Elke woensdagmiddag en in de vakantie is het atelier geopend voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en hun eigen volwassene. Adres: Insulindestraat 74, Bergpolder.