Keti Koti is de dag waarop in Nederland de slavernij herdacht wordt en de vrijheid gevierd, elk jaar op 1 juli. Keti Koti betekent ‘ketenen gebroken’. Op 1 juli biedt Studio de Bakkerij in samenwerking met Stanvaste Radio en Cult North een mooi programma aan om samen met de wijk Keti Koti te vieren.
Het programma start om 14.30 uur met de voorstelling Tula, de nationale held van Curaçao.
Storyteller en theatermaker Archell Thompson speelt het verhaal van Tula ten tijde van de opstand van de tot slaaf gemaakten op Curaçao. Archell vertelt welke impact het verhaal van Tula heeft op zijn leven in het hier en nu. Hiermee wil hij bereiken dat er anno 2023 meer bewustwording en waardering komt voor vrijheid en gelijkheid voor iedereen.
Om 16.00 uur dragen spoken word artiesten KMR en Britney Lindo teksten voor over vrijheid en wat dit voor hen betekent.
De dag wordt afgesloten door met elkaar terug te blikken op het afgelopen theaterseizoen, onder het genot van een BBQ en muziek van kasekoband 2E Kamer.
Voor meer informatie: www.studiodebakkerij.nl/kalender
Studio de Bakkerij: Bergweg 283.
Tula was de leider van de grote opstand op 17 augustus 1795 van de tot slaaf gemaakten op Curaçao. Hij bekocht dat in 1795 met de dood. Als slaafgemaakte werkte Tula jarenlang op plantage Kenepa (Knip) in het westen van Curaçao. Hij was goed geïnformeerd, sprak meerdere talen, kon goed in het openbaar spreken en werd zo een gerespecteerd leider binnen zijn gemeenschap. Hij protesteerde tegen het onrecht dat slaafgemaakten wordt aangedaan, streed voor vrijheid van de slaafgemaakten en gelijkheid van mensen in het algemeen. In 2010 werd hij uitgeroepen tot nationale held van Curaçao.
Waarom Keti Koti op 1 juli?
Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en de Caraïbische eilanden, toenmalige koloniën van het Nederlands Koninkrijk, bij wet afgeschaft. Toch moest een groot deel van de tot slaaf gemaakten hierna onder staatstoezicht nog 10 jaar lang op de plantages blijven werken om de ‘schade van deze maatregel’ te beperken voor de plantagehouders. Om die reden is voor velen in het toenmalige koninkrijk de slavernij pas daadwerkelijk ten einde gekomen in 1873. Dit jaar is dat dus 150 jaar geleden.