In Blijdorp is op het binnenterrein aan de van Beuningenstraat sinds 2018 Stadskwekerij De Kas gevestigd, een bewonersinitiatief van Eva Bes en Marja Versteeg. Twee tuinvrouwen uit Rotterdam Noord met hart voor de natuur én voor mensen. Zij zetten zich in voor het verhogen van biodiversiteit in de stad en de verbinding tussen bewoners en organisaties.
Als ik bij Stadskwekerij De Kas zit voor het interview met Eva en Marja, wordt er volop gewerkt aan de ramen van de kas. Enkele delen die nu nog niet open kunnen maar in de zomer wel open moeten kunnen voor beluchting worden hersteld. Gebarsten ramen worden vervangen.
Passie voor de stad
Gehuld in een dikke trui en jas, stellen de oprichters van De Kas zich voor.
Eva is opgegroeid in Pijnacker en woont sinds 1997 in Rotterdam, in het Oude Noorden. Sinds de geboorte van haar kinderen is ze zich gaan bemoeien met alles in de stad wat met groen en gezond te maken heeft. Van oorsprong is ze opgeleid tot diëtist en leefstijlcoach. “Coachen en praten over leefstijl past bij ‘Besje’, zegt Eva, “ook over voeding raak ik niet uitgepraat maar ik doe er professioneel niets meer mee.”
Marja Versteeg kwam in 1993 in Blijdorp wonen. Zij is een boerendochter uit Maurik in de Betuwe en is van oorsprong bioloog. “Na een lange omweg in communicatie ben ik toch weer terug bij groen. En mensen in de wijk, dat is mijn andere passie.”
Wat is de kas voor jullie?
“Een heel bijzondere plek in Blijdorp, eigenlijk uniek in Rotterdam. Een plek om verliefd op te worden. Waar we nu een kenniscentrum willen ontwikkelen over alles wat te maken heeft met biodiversiteit en water. En een fijne plek die beschikbaar is voor de wijk.”
De Groene Huiskamer
Hoe zien jullie de verbinding van de wijkbewoners met De Kas?
“Wij zien De Kas als een inspiratieplek voor vergroening. Op het terrein kun je allerlei voorbeelden zien van ecologisch groen en kleinschalig waterbeheer, die je zelf kan toepassen. Met daaromheen een educatieve tuin en kwekerij. Samen met bewoners maken we van De Kas een plek waar ze zelf gebruik van kunnen maken. Ze komen een kopje koffie drinken op maandagochtend in de Groene Huiskamer. Of volgen een groene workshop of lezing. Op donderdagen werken we met vrijwilligers aan het opknappen van het terrein en de kas. En als je een geveltuin wilt aanleggen, kunnen wij je adviseren, of hem onderhouden.
Ook bieden we graag onderdak aan anderen, zoals een VVE-vergadering, tekenworkshop en als startpunt van wandelingen.”
Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
“Verstrikt in de braamstruiken van het Vroesenpark, bij de vrijwilligers groep.”
Marja vult aan: “Eva pakte een bezem om de troep op te ruimen en toen dacht ik: Oh dat gaat goed, die stopt niet voor het helemaal klaar is.” Eva gaat vooral over de groenprojecten en Marja initieert juist sociale projecten. Een grappige kruisbestuiving als je kijkt naar hun oorspronkelijke opleidingen.
Steen door de ruit
Aan het eind van het interview krijg ik een steen onder mijn neus geschoven. “Kijk, dit was er eentje die door de ramen ging.” Ik reageer verontwaardigd. “Nee joh,” wordt me uitgelegd door een van de mannen die met de beglazing bezig is, “die steen is waarschijnlijk meegenomen door een kauwtje. Die denkt dat het een noot is en laat hem op harde ondergrond vallen om hem open te krijgen.” “Wat een mooi verhaal”, mompel ik.
Dat is waar het hier om gaat, mooie verhalen vertellen op een plek die uitnodigt tot ontspanning en creativiteit. Het is een speelplek voor volwassenen, mensen kunnen hier dromen, denken aan hun jeugd en hun groene vingers en fantasie de vrije loop laten. En dan komen de verhalen los.
Heb je zelf ideeën voor De Kas, wil je meedoen of wil je de nieuwsbrief ontvangen? Neem dan contact op met Eva en Marja
info@stadskwekerijdekas.nl
Stadskwekerij De Kas
Van Beuningenstraat 22, 3039 WE Rotterdam www.stadskwekerijdekas.nl