In tijden van nood leer je je buren kennen

In tijden van nood leer je niet alleen je vrienden, maar ook je buren kennen. Nu we midden in de coronacrisis zitten laten de buren in Blijdorp zich van hun beste kant zien. Een flink aantal Blijdorpers hebben zich aangemeld om hulpbehoevende ouderen bij te staan. Anita Kornman, werkzaam bij de welzijnsorganisatie SOL Samen Ondernemend Leren, is blij verrast met de aangeboden hulp.

“Ik word er echt gelukkig van. Iedere dag melden zich mensen die hun hulp aanbieden. Op dit moment (23 maart) hebben zich in Noord al eenentachtig mensen aangemeld die bereid zijn om voor hun buren boodschappen te doen, iemand ergens naartoe te rijden of de hond uit te laten. Het aanbod sluit voorlopig goed aan op de vraag. Ongeveer veertig mensen hebben zich telefonisch met een hulpverzoek bij ons gemeld. Daarnaast komen er hulpvragen binnen via andere instanties.“

Naast deze Goedeburen-actie zijn er nog allerlei andere spontane initiatieven in Rotterdam Noord en Blijdorp. Er is een Opzoomer-actie gestart met Lief en Leed-pakketjes voor Rotterdammers die aandacht willen geven aan kwetsbare buren. En op vrijdag 27 maart krijgen de 75-plussers in Blijdorp allemaal een opbeurende briefkaart in de bus.

Praktische oplossingen
Vooralsnog is voor elk probleem een oplossing gevonden, bijvoorbeeld voor de vraag hoe gehaalde boodschappen betaald moeten worden. Vrijwilligers die voor ouderen boodschappen hebben gedaan, zetten de boodschappentas voor de deur en houden afstand. Geld overhandigen is niet nodig. Kornman: “Voor boodschappen maken we gebruik van de diensten van Wilskracht Werkt. Zij schieten de kosten zo nodig voor, bewaren de bon en verrekenen dat later met de ouderen.”

Als de crisis langer duurt
Kornman is blij met alle hulp maar wijst erop dat er best nog wat vrijwilligers bij kunnen. In Blijdorp wonen 540 mensen die 75 jaar of ouder zijn. Die hebben op dit moment misschien nog voldoende boodschappen en medicijnen in huis, maar als de crisis langer duurt gaat dat natuurlijk veranderen. Anita benadrukt dat mensen met een probleem niet moeten aarzelen te bellen. “Sommige mensen vinden het misschien moeilijk om hulp te vragen. Dat is nergens voor nodig. Wat ons betreft is geen vraag te gek. Veel ouderen rekenen op hun kinderen, maar die wonen soms ver weg en kunnen niet altijd direct bijspringen.”

Anita Kornman hoopt dat de buurtcontacten blijven bestaan wanneer de corona-crisis achter de rug is. “Dan zou er uit iets naars toch nog iets moois ontstaan. De mensen die we nu aan elkaar koppelen houden hopelijk contact als alles achter de rug is.”

Hulp nodig?
Bel de hulplijn: 06-42171451 of 06-40204698 voor boodschappen, medicijnen ophalen, honden uitlaten, ontbrekende (thuis) zorg of een warme maaltijd.

Even kletsen, je hart luchten?
Bel naar: 06-40835071 of 06-59905499.

Hulp aanbieden?
Wil je hulp bieden, meld je dan aan via ouderenwerk@solnetwerk.nl.
Sol neemt dan contact met je op.