Volkstuinen zijn populair, in de coronatijd nog meer dan daarvoor. Je denkt misschien dat volkstuinen vooral onder ouderen populair zijn, maar niets is minder waar. Twintigers en dertigers staan in de rij om zo’n lapje grond te bemachtigen. Een volkstuin is nu aantrekkelijker dan ooit.
De populariteit van de volkstuin vloeit ook voort uit het bewuster omgaan met voeding. Biologische producten worden door steeds meer mensen belangrijker gevonden. Interesse in zelf plantjes kweken en lekker tuinieren is iets waar je niet onderuit komt bij het bezit van een tuintje, maar dat is waar de Volkstuinders een grote liefde voor hebben. Zeker in deze vreemde tijden is het niet alleen fijn voor om met je handen bezig te zijn, maar ook om even tot rust te komen in de natuur.
Lange wachtlijsten
Bij de in 1983 opgerichte volkstuinvereniging Streven naar Verbetering, één van de tuinen waar veel Blijdorpers tuinieren, merken ze dat ook. Op dit moment zijn er 243 gezinnen uit Rotterdam die lid zijn van dit complex en 165 geïnteresseerden die op de wachtlijst staan.
Wat is er dan zo aantrekkelijk aan zo’n tuintje?
Als je het complex oploopt zie je geen tuintje dat hetzelfde is. Bij de een is alles strak, het gras kort gemaaid en de struiken gesnoeid, bij de ander groeit het groen alle kanten op en bij nummer drie wordt het tuintje vooral gebruikt om groenten te kweken. Maar een ding hebben ze allemaal gemeen, en dat is dat ze groener dan groen zijn.
Vrienden voor het leven
Maar het is niet alleen de natuur en rust, ook het sociale aspect is heel belangrijk. Toen ik Sigrun sprak, die al sinds 1999 een volkstuin heeft, gaf zij groen maar vooral ook contact met anderen als belangrijkste reden voor het hebben van een tuin. Niet alleen kent ze veel mensen wat oppervlakkiger via de vereniging, het overgrote deel van haar vrienden heeft ze op de volkstuin leren kennen. Ze vertelt dat ze hier zo veel mogelijk tijd doorbrengt vanwege de natuur én de gezelligheid. Dat vuur heeft ook aan haar kinderen doorgegeven. Haar dochter heeft nu naast Sigrun een tuintje weten te bemachtigen. Ze zijn er bijzonder blij mee, want zo eenvoudig is dat tegenwoordig niet.
Dat de volkstuinen zo groen zijn is niet alleen fijn voor de eigenaren van de tuinen. Doordat iedere tuin anders is ingericht, is er veel diversiteit aan planten. Dit trekt veel verschillende insecten aan en daar profiteren onder andere egels en vogels dan weer van. In en rond Blijdorp liggen er zo’n acht complexen, die de groenvoorziening en daarmee de biodiversiteit van de wijk aardig vergroten.
Hebt u nog geen tuin kunnen bemachtigen, geniet dan toch mee; de meeste complexen zijn tussen zonsopgang en zonsondergang vrij toegankelijk wandelgebied.