BuurtBank Schepenstraat 

Buurtbank op de Schepenstraat

Fijne ontmoetingsplaats voor wijkbewoners 

 Sinds tien jaar zijn de perken voor het woningblok Schepenstraat 99 – 107 in zelfbeheer bij de bewoners. Er ontstonden in de loop der jaren geïmproviseerde zitjes midden in de groenzones voor het woonblok. Ook uiteenlopende passanten wisten de oase met grote regelmaat te vinden. 

“Bewoners en bezoekers maken vaak even een praatje met elkaar”, zegt een van de bewoners van de Schepenstraat. “Zo leer je elkaar uiteindelijk kennen of heb een positief contactmoment juist ook met mensen van buiten je bubbel. Wat ons opviel was dat er veel netter door iedereen met de gezamenlijke voortuin om werd gegaan, er aanzienlijk minder zwerfvuil werd neergegooid en dat mensen heel open met elkaar communiceerden.”  

Na herinrichting van de gehele Schepenstraat drie jaar geleden hebben de bewoners opnieuw de gemeenschapstuin voor het blok zo ingericht dat deze voor iedereen toegankelijk is. Tussen de prachtige bloemenborders kunnen kids, en nieuwsgierige volwassenen met verbeelding, een avonturen pad in verschillende kleuren grind en schelpen ontdekken; uitgevoerd in samenwerking met Pluk & Play. Naast de picknick tafel is er een ware u-vormige loungebank opstelling toegevoegd aan de tuin. 

Er is aan iedereen gedacht
“De bankjes uit de eerste fase nog voor de herinrichting waren kuis verrot. Ditmaal was het de gemeente Rotterdam die het voor ons mogelijk maakte om opdracht aan meubelmaker Jorrit Vroon te geven voor houten loungebanken naar de wens van de bewoners en bezoekers. Hierbij hebben we ook gedacht aan de oudere mensen in de buurt, zo is de zit wat hoger. Ook vormen de banken tegelijkertijd een heerlijke speelhoek voor kinderen of buitenkamer waar ‘onze’ studenten en andere bewoners elkaar vinden. De opstelling is zo gemaakt dat we prima met wat extra ruimte toch als groep buiten bij kunnen kletsen. Iedereen die een wandelinkje door de Schepenstraat maakt is van harte welkom bij de BuurtBank. Een waardevolle toevoeging aan de gemeenschappelijke voortuin in zelfbeheer.” 

Buurtbewoners Schepenstraat