Afscheid van “Hé knul, dag wijffie”

Cor en Anita sloten feestelijk af / foto Frank Zwinkels

Ineens waren ze verdwenen. Weg. Vertrokken. Tot grote verrassing van veel wijkbewoners die hun afscheid niet hadden zien aankomen. Op zondag 16 april hebben Cor en Anita Hofman de deuren van hun bloemenwinkel op het Stadhoudersplein definitief achter zich dicht getrokken. Een tijdperk van 50 jaar ‘in de bloemen’ en 18 jaar in het winkelcentrum Stadhoudersplein is zo tot een einde gekomen. 

Op maandagochtend 17 april kijken Cor en Anita in het Vroesenpaviljoen met een bakkie koffie terug op hun leven in de bloemenhandel. En vooral op het bijzondere, emotionele laatste weekend. “Wat me dit weekend is overkomen, had ik niet verwacht.” 

Bloemenmand
“Anita en ik kregen verkering op de camping, zij was 14, ik 16 jaar”, vertelt Cor. “Anita’s familie zat in de bloemen, zo ben ik er ook ingerold. Ik ben begonnen met een bloemenmand langs de deuren te gaan om bloemen te venten. In Hendrik-Ido-Ambacht kwam ik zo toevallig aan de deur bij de Feyenoordspelers Willem van Hanegem en Wim Jansen.”

Na eerdere bloemenwinkels op Zuid en in Schiedam, kreeg Cor een bloemenwinkel op de Benthuizerstraat. Anita had haar eigen bloemenwinkel op de Stadhoudersweg in Blijdorp, naast Hummelman. “Toen 18 jaar geleden de bloemenwinkel op het Stadhoudersplein vrijkwam, hebben Cor en ik direct besloten om samen in die winkel te gaan staan”, vertelt Anita.

Dag in, dag uit, alle zeven dagen in de week, zagen de bezoekers van het winkelcentrum Cor aan het werk in zijn winkel. “‘s Morgens stond ik om 4 uur op, om 5 uur ging ik naar de groothandel of de veiling, voor 8 uur was ik al in de winkel bezig met boeketten klaarmaken, de hele dag klanten helpen en dan ging ik om 19 uur weer naar huis. Het waren lange dagen. Hier in het Vroesenpaviljoen ben ik nooit eerder geweest, daar heb ik in al die jaren geen tijd voor gehad.”

“We hebben altijd hard gewerkt, maar er was ook altijd tijd voor een dolletje. Elke zondag, als de klanten ‘s morgens vroeg bij de deur van de PLUS stonden te wachten, zette ik het rock ‘n rollnummer ‘The Matchbox’ van Carl Perkins hard in de winkel aan. De klanten vonden het geweldig en stonden zo vroeg met elkaar te dansen. Of als Feyenoord won, dan ging Radio Rijnmond ook altijd lekker hard aan.

Ik vertel graag moppen, groet bekenden en onbekenden op z’n Rotterdams – ‘Hé knul’, ‘Ha gozert’, ‘Dag wijffie’ -, geef kinderen een aai over hun bol, maak praatjes met de klanten, ik luister naar hun persoonlijke verhalen. Anita: “Cor is heel sociaal voelend, hij laat iedereen zich thuis voelen. Hij heeft wel een grote mond, maar ook een klein hartje.”

Hoogtepunt
“Ons hoogtepunt in al die jaren was toch wel in 2016 toen dj’s Mattie en Wietze van Qmusic een dag de bloemenwinkel kwamen overnemen zodat wij sinds jaren een dagje vrij konden nemen.” Aanleiding was een briefje van Cor bij de winkel dat viral ging. “Ineens was ik wereldberoemd. Ik kwam bij Edwin Evers op de radio, bij TV Rijnmond, in het AD; ook Jinek wilde me graag ‘s avonds in haar talkshow hebben, maar dat was teveel; de volgende ochtend moest ik om 5 uur alweer naar de veiling.”

Opvolger
Cor heeft nu de leeftijd van 70 bereikt. “Het is mooi geweest, we zijn natuurlijk de jongsten niet meer. Al een tijdje waren we aan het kijken naar een opvolger. Die hebben we nu gevonden in de enthousiaste bloembinder Rachid die vandaag (17 april, red.) de zaak heeft overgenomen. Vorige week raakte alles in een stroomversnelling, vandaar ons plotse vertrek.”

Geliefd
“Wat me dit laatste weekend is overkomen, had ik niet verwacht. Ik heb me niet gerealiseerd dat ik zo geliefd was”, vertelt Cor geëmotioneerd. “Zoveel klanten zijn afscheid komen nemen, we hebben wel 80 cadeaus gehad: Merci chocola, een dinerbon, kaarten met geld, een tapasplank en wel 20 tekeningen van kinderen. Het aantal knuffels met klanten was niet te tellen. Sommige vaste klanten stonden zelfs huilend bij de winkel. ‘Ja, en wat moeten we nou?’, zeiden ze dan. ‘We gunnen ‘t jullie van harte, maar voor ons is het niet leuk’.”

“Nu gaan we genieten van onze vrije tijd, af en toe op vakantie, meer sociale dingen doen, want daar hadden we nul tijd voor, een beetje klussen en in onze tuin zitten, lekker BBQ-en.”

Tegen Cor en Anita zeggen we: ‘Geniet er met volle teugen van, jullie hebben het verdiend. Dag knul, dag wijffie, het gaat jullie goed!’