Verkocht!

De bordjes “Te Koop” veranderen in Blijdorp meestal razendsnel in “Verkocht”. En niet omdat de huizen hier zo goedkoop zijn. Volgens VandeVijver Makelaardij gaan de huizenprijzen in Blijdorp “over de kop”. 

Joe van de Vijver, de eigenaar van VandeVijver Makelaardij, is in 2016 “aan de keukentafel” voor zichzelf begonnen. Daarvoor werkte hij dertien jaar als makelaar bij een ander kantoor. Zijn bedrijf heeft nu bijna drie jaar een vestiging aan het Bentinckplein. De makelaar is actief in heel Noord-Rotterdam, maar doet vooral zaken in Blijdorp.

Een gewilde wijk
Van de Vijver merkt dat Blijdorp een gewilde wijk is. Sommige klanten geven expliciet aan dat ze hier willen wonen. “Mensen waarderen het dat het een groene buurt is die ook nog eens centraal ligt. Je woont op loopafstand van het Centraal Station en je bent zo op de snelweg. En het zijn huizen uit de jaren 1930. Mensen vallen voor de bouwstijl.” 

Dat Blijdorp een populaire woonwijk is merkt Joe ook aan de prijsstijgingen. De prijzen van koopwoningen stijgen in heel Nederland, maar met name in grote steden als Rotterdam. En Blijdorp is binnen Rotterdam een van de sterkste stijgers. Van de Vijver: “Het gaat hier ontzettend hard. Kortgeleden is een appartement van ongeveer 115 m² in de Nolensstraat verkocht voor meer dan 5 ton. Een jaar of acht geleden kostte zo’n appartement € 180.000.” De huizen in Blijdorp zijn niet alleen veel meer waard geworden, ze gaan ook razendsnel van de hand. Van de Vijver heeft de tijd nog meegemaakt dat het een half jaar tot een jaar kon duren voordat een woning was verkocht. Die tijd is voorbij. “Vanaf het moment dat ze op Funda staan is zo’n 90% van de woningen binnen 2-3 weken verkocht.” 

Meer jonge mensen in de wijk 
Joe kent Blijdorp goed, hij woont er zelf ook, en heeft er de afgelopen jaren het nodige zien veranderen. “Vijftien jaar geleden was Blijdorp een wijk met veel ouderen. Die zijn verhuisd of overleden en daar is een jongere populatie voor teruggekomen. Het gaat om mensen tussen de 25 en 45 jaar. Die groep zal alleen maar groter worden. Het zijn mensen die de huidige huizenprijzen nog kunnen betalen.” Verder wijst Joe erop dat er de laatste jaren in Blijdorp meer horeca is gekomen en dat de populariteit van het Vroesenpark enorm is gestegen. “Vijftien jaar geleden zag je nooit iemand in het park. Je zag hooguit een enkele keer een partytent staan omdat er een verjaardag werd gevierd. Dat is nu totaal anders. Het Vroesenpaviljoen is erbij gekomen en het park wordt veel intensiever gebruikt.”

Starters lastig blij te maken
De woningen in Blijdorp zijn niet voor iedereen geschikt. Voor grote gezinnen is het lastig om iets te vinden. “De Van Aerssenlaan en de Cornelis Muschstraat zijn eigenlijk de enige straten met eengezinswoningen. Voor de rest gaat het veelal om appartementen met een oppervlakte van 100 tot 150 m². Het zijn vaak bovenwoningen zonder (veel) buitenruimte.” Starters op de woningmarkt hebben het extra moeilijk. Voor die mensen voltrekt zich een kleine ramp. Joe: “Dat is het vervelende aan de huidige situatie. Een jaar of zes geleden kon ik een starter nog wel blij maken. Als het met de ene woning niet lukte, dan reden we naar de volgende. Dan kon ik iemand van rond de 25-30 jaar voor € 125.000 nog wel aan een leuk appartement helpen. Dat is er nu niet meer bij. De prijzen zijn over de kop gegaan.”

Joe wijst erop dat het gevaar bestaat dat mensen, gezien de huidige prijzen, te hoge bedragen gaan lenen. Het is niet onmogelijk dat die mensen later in de problemen komen. “Wat wel een verschil is met de vorige keer, is dat mensen nu verplicht worden om af te lossen. Maar het is op dit moment geen gezonde situatie, dat zal iedereen beamen.”