Thuis in vele aspecten van architectuur

De gerealiseerde kantine / foto Jacques Vink

Getipt door haar achterneef Jacques ga ik op bezoek bij Marleen Vink. Samen met Jacques heeft ze meegedacht over de nieuwe kantine van de voetbalvereniging RVV Blijdorp die verhuisd is van de Energieweg, naar de Noorderbocht naast het CBR.

Marleen is architect en ten tijde van de verhuizing van RVV Blijdorp voetbalden haar zoons bij de club en zat haar man Maarten in het jeugdbestuur. Niet verwonderlijk dus dat ze graag bij het proces van de nieuwbouw betrokken wilde zijn. De kantine, en het sportterrein, is door de gemeente Rotterdam geïnitieerd. De architect die het ontwerp maakte werd ook door de gemeente gekozen, maar de vereniging wilde dat hun eigen wensen en ideeën hierover, mee werden genomen in het plan. Vier mensen uit de vereniging vormden een adviescommissie en hebben dit plan met de gemeente uitgevoerd. Het grote terras, een gebouw met maar één laag om contact met het gras te houden, de positionering van het gebouw en de belettering op de gevel zijn ideeën die door de commissie aangedragen zijn.

Verslaafd aan Rotterdam
Marleen studeerde bouwkunde in Delft maar woonde al tijdens haar studie in Rotterdam. Ze is verslaafd aan Rotterdam en kan zich niet indenken dat ze ooit nog uit Blijdorp vertrekt.
Na een aantal jaar ervaring bij verschillende architectenbureaus runt ze haar eigen bedrijf vanuit de Van Nelle fabriek. Ze ontwerpt bibliotheekinrichtingen en interieurs van kantoorpanden maar ontwerpt ook voor particulieren, van badkamers tot dakkapellen. Voor de gemeente Rotterdam inventariseert ze, samen met anderen, de kerkgebouwen in de stad. Hoeveel kerkgebouwen zijn er, in welke staat zijn ze en wat zijn de plannen voor de toekomst?

Een mooie stad
Haar interesse heeft altijd al bij bouwen, architectuur en kunstgeschiedenis gelegen en bij het ambacht van restauratie. Daarom besluit ze de opleiding bouwhistorie, restauratie en monumenten aan de Hogeschool van Utrecht te doen. In 2015 krijgt de kans om bij de Gemeente Delft Adviseur Monumenten te worden. In deze functie adviseert ze eigenaren van Monumenten, beoordeelt ze verbouwingsaanvragen en beantwoordt ze vragen over verduurzaming. Daarnaast zorgt ze er met haar team voor dat de stad mooi blijft, zowel qua stenen als qua groen. Een onlangs afgerond project is de uitbreiding van de grafkelders onder de Nieuwe Kerk aan de markt in Delft.

De geschiedenis ligt en staat op straat
Tijdens de afgelopen jaren wandelde Marleen in de lockdown veel door de wijk. Ze geniet volop van het erfgoed en de architectuurgeschiedenis die onze wijk rijk is. Haar favoriete gebouw is het gemaal aan de Statenweg en de Statensingel is volgens haar een van de mooiste singels van Rotterdam. Ze wil alle Blijdorpers dan ook meegeven om trots te zijn op de wijk en ervan te genieten: ‘Kijk eens goed rond want de geschiedenis ligt en staat hier op straat.’


[Kader ]
Voor RVV Blijdorp, opgericht in 1940, is een nieuwe sportkantine gerealiseerd met 12
kleedkamers en diverse andere functies, zoals een keuken, bergingen, een multifunctionele ruimte, een wedstrijdsecretariaat, een EHBO-ruimte en scheidsrechterruimten. 
De nieuwbouw is ca. 1.000 m2 groot met een footprint van circa 57 x 24 meter met twee dak niveaus: 3 en 4,5 meter + peil. (Red: Het meterpeil is een vast referentiepunt (streep) op de muur op 1 meter boven de bovenkant van de afgewerkte vloer).
Het clubgebouw is aangelegd op een 1 meter verhoogde terp.
De kantine bevindt zich op het nieuwe sportterrein aan de Noorderbocht 29 te midden van een viertal nieuwe sportvelden.