Rotterdam Film Media Office leidt filmopnames in goede banen

Foto Frank Zwinkels

Jaarlijks zijn er zo’n 1.000 filmopnames in de stad, variërend van speelfilms, commercials, kleine producties tot grote series als Flikken Rotterdam of Santos. Om een en ander in goede banen te leiden heeft de gemeente het Rotterdam Film Media Office (RFMO) opgezet. 

Saskia Kagchèl van RFMO vertelt hoe zo’n filmopname tot stand komt. “Rotterdam wil graag meewerken aan filmproducties en commercials. Daarmee kunnen we de stad goed in beeld brengen”, zo begint Saskia. “Filmopnamen dragen ook bij aan bestedingen en werkgelegenheid in Rotterdam. Ons bureau is het eerste aanspreekpunt voor filmproducenten die in Rotterdam willen filmen.”

Degene die de film wil maken geeft aan wat de wensen en plannen zijn, welke locaties, wanneer en hoe lang ze willen filmen en dergelijke. “Deze plannen leggen wij ter advisering voor aan de diensten en (veiligheids)partners in de stad, zoals bijvoorbeeld de politie, de Veiligheidsregio en het Havenbedrijf. Zij kijken wat er mogelijk is en onder welke voorwaarden. 

Filmmakers zijn te gast in de stad. Wij staan in de meewerkstand en helpen de producties met het verkrijgen van de juiste toestemmingen en vergunningen. Uiteraard zijn er wel bepaalde grenzen aan de mogelijkheden, die we vooraf duidelijk met hen bespreken.”

Thuiswedstrijden Feyenoord
Bij de aanvraag wordt door alle betrokkenen gekeken naar bijvoorbeeld  wegwerkzaamheden, evenementen die er dan zijn, cruiseschepen die aanleggen en ook naar de thuiswedstrijden van Feyenoord. “Tijdens het Zomercarnaval kan je in de binnenstad niet zo makkelijk een filmopname maken. Het gaat erom dat de stad kan blijven functioneren en dat het gewone leven normaal door kan gaan.” 

Filmers willen meestal droog en zonnig weer en lang daglicht, dus willen ze vaak in de zomer draaien. Dan zijn er ook net de meeste evenementen. “Het is soms passen en meten, maar het lukt meestal wel”, zo zegt Saskia. 

Medewerking van bewoners
Medewerking en begrip van de bewoners in de buurt waar een filmopname plaatsvindt is essentieel. Voor iedere opname is er een locatiemanager die zorgt dat er zo min mogelijk hinder ontstaat voor de bewoners en bedrijven. 

Saskia: “Overigens vinden bewoners het vaak ook leuk, zo’n filmopname voor de deur. Dat geeft reuring; acteurs die ineens voorbij lopen. Mensen vinden het bijzonder om hun wijk en stad terug te zien op tv of in een film. Rotterdammers zijn trots op hun stad en willen dat graag uitdragen.” 

Nieuwe verhalen
Voorheen werd Rotterdam gebruikt als ‘decor’, tegenwoordig zie je dat de stad ook gebruikt wordt om inhoudelijke verhalen te vertellen. Zoals bijvoorbeeld de film Shabu, een rauw en realistisch Rotterdams verhaal, dat zich vooral afspeelt in Rotterdam Zuid, met name in de Peperklip. “De film vertelt het verhaal over een gewone Rotterdamse jongen, zijn leven en zijn tegenslagen.” Deze film heeft veel prijzen gewonnen op internationale filmfestivals.

Saskia: “Heel leuk zijn ook de echte Rotterdamse producties die gemaakt worden door Rotterdamse filmmakers en waarin ook inwoners spelen en de stad zelf een echte rol speelt. Santos is een serie over de Kaapverdische gemeenschap in Rotterdam, deels door Rotterdamse acteurs gespeeld, met een verhaal dat zich afspeelt in Rotterdam. En Flikken Rotterdam is natuurlijk de allerbekendste; die hebben al zeven seizoenen opgenomen in Rotterdam. Voor die serie moet je wel extra maatregelen nemen, de acteurs lopen toch met wapens op de filmset in de stad.”