Op zeven mei jongstleden verscheen ‘De man met de ijzeren schedel’, het derde boek van Jaco Berveling. Het boek bevat vijf verhalen over Nederlandse ‘wondermensen’. Met veel liefde vertelt hij hun levensverhalen.
Jaco is een geboren en getogen Rotterdammer en woont alweer 25 jaar in Blijdorp. Na zijn opleiding HTS-bouwkunde gaat hij bij het Bouwcentrum in Rotterdam werken en start met de avondopleiding sociologie omdat dit vak hem eigenlijk veel meer aanspreekt dan bouwkunde. Na deze studie werkt hij nog twee jaar bij verschillende universiteiten en ministeries maar dan besluit hij om een eigen bedrijfje te beginnen en stapt over naar de journalistiek. Hij schrijft artikelen voor magazines zoals Quest Historie, Skepter en Kijk. Buiten vele wetenschappelijke artikelen heeft hij nog twee andere boeken op zijn naam staan; Hebben is houden over verzamelwoede en Op het tweede gezicht over hoe we ons laten leiden door eerste indrukken.
De man met de ijzeren schedel
Het idee voor dit boek is twee jaar geleden ontstaan. Het begon met Albert Johan Kramer, de Amsterdamse reus, die Jaco op het spoor kwam tijdens het schrijven van een ander, in de toekomst nog te verschijnen, boek. Het blad Ons Amsterdam was geïnteresseerd in een artikel over deze reus. Gaandeweg het schrijven komt Jaco zoveel materiaal tegen over deze man dat hij denkt dat er wel een boekje over hem in zit. Ook vindt hij een geïnteresseerde uitgever. Het lijkt hem echter wat gevarieerder om meerdere ‘wondermensen’ zijn boek te laten bevolken en komt op het spoor van de vijf wondermensen (allen met een goedlopende carrière) die Nederland rijk is geweest.
Zo zijn er verhalen over een lange, een kleine, een dikke, één met een hele dikke schedel en een ‘duikelende’ man in zijn boek te vinden. In de tijd dat deze verhalen zich afspelen (eind 19e, begin 20e eeuw) werd voor deze mensen nog de term ‘freak’ gebruikt. Ze waren dan ook te zien in de toen bekende freakshows op kermissen, tentoonstellingen maar zeker ook in theaters over de hele wereld. Het waren gerespecteerde artiesten die een goede boterham met hun werk verdienden. Ze reisden de hele wereld over en kwamen in contact met vele beroemdheden. Het is interessant om via het boek even in de wereld zoals die er 100 a 150 jaar geleden uitzag te duiken. Een wereld zonder tv, internet of sociale media waarop je alles wat er zich in de wereld afspeelt kunt volgen maar waar je echt ‘live’ bij moest zijn om iets bijzonders te kunnen ervaren.