Nieuw treinstation bij de Van Nelleknoop

foto Joep Boute

De Zuidelijke Randstad behoort tot de drukste regio’s van Nederland en groeit nog altijd. Dit betekent dat het aantal woningen en kantoren toeneemt. De groei vindt vooral plaats in de steden, buitengebieden blijven bij voorkeur zo groen mogelijk. Om de regio te kunnen laten groeien, moet ook de bereikbaarheid meegroeien. Daarom wordt onderzocht hoe het spoorsysteem op het traject Oude Lijn de komende jaren kan worden aangepast. 

Op 17 juli presenteerde Judith Knotters, project- en procesmanager bij de gemeente Rotterdam, in een wijkraadsvergadering de plannen voor een nieuw treinstation Van Nelle. De plannen zijn onderdeel van een zogenaamd MIRT*-traject voor de spoorlijn tussen Leiden en Dordrecht, de Oude Lijn

Succesvol ontwikkelen
Judith: “De komst van een nieuw station betekent iets voor de omgeving. Natuurlijk zullen er in dit gebied dingen veranderen. Er zijn bij de Van Nelleknoop grofweg vijf mogelijke locaties voor een nieuw station op de Oude Lijn. Het is interessant de twee uiterste varianten te laten zien, de een (west) ligt bij de Van Nellefabriek en het Spartastadion. De andere (oost) ligt in de buurt van de Diergaarde, stadscamping en de VTV Streven naar Verbetering. Beide locaties hebben hun eigen uitdagingen. De gemeente heeft aandacht voor de groene connectie die verschillende groengebieden aan elkaar verbindt vanuit Rotterdam-West via het Vroesenpark naar de polder buiten de stad.”

Judith legt vervolgens uit: “Rond zo’n station worden ook huizen gebouwd. Een treinstation waarbij je uitstapt in een weiland heeft weinig zin. Het staat nog niet vast om hoeveel huizen het gaat, naar verwachting 800 tot 2000 woningen. We zijn op zoek naar goede manieren van input ophalen uit de omgeving, maar deze input kan alleen opgenomen worden als dit ook in de richtlijnen, regelgeving en verdere plannen past.”

Wat betekent dat concreet?
Judith: “We hebben drie ambities geformuleerd: de bestaande wijken (zoals Mathenesse, Spangen, Nieuwe Westen aan elkaar knopen, de schakel van het gebied tussen het landschap Delfland en de stad verbeteren en de regionale positie van de Van Nelleknoop verbeteren. De verbinding in de regio heeft een enorme impact op regionale voorzieningen, wonen, werken en leren. Een mooi voorbeeld is de verbinding met de TU Delft, waar al deze aspecten aan de orde komen. Maar ook verbindt een nieuw station Van Nelle Rotterdam met het landschap van Midden-Delfland.”

Tijdspad
Er gaat nog veel tijd overheen voor het station in gebruik genomen kan worden. In het najaar van 2024 wordt een plan voor het gebied aan de gemeenteraad gepresenteerd. Daarna stelt de gemeente een Ambitiedocument op, met meer details over het station. In een ambitiedocument staan de doelen en plannen voor een project of gebied. Dit document helpt te begrijpen wat er moet gebeuren en wat de aanpak is. De start van de aanleg van een nieuw station wordt verwacht in 2035.

*MIRT staat voor Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. Dit is een investeringsprogramma van het Rijk om de bereikbaarheid, veiligheid en ruimtelijke inrichting te bevorderen. Het Rijk werkt intensief samen met provincies, gemeenten, vervoerregio’s en waterschappen aan projecten.