Het kan soms goed tegenzitten in het leven. Heel wat Rotterdammers hebben geldproblemen, zijn eenzaam, worstelen met hun gezondheid of krijgen te maken met huiselijk geweld. Dan is het goed om te weten dat je er niet alleen voor staat.
Wanneer je in Blijdorp, Bergpolder, Blijdorpsepolder of het Liskwartier woont, kun je aankloppen bij Vraagwijzer Noord, een gratis loket van de gemeente Rotterdam op het Eudokiaplein 35. Je kunt telefonisch een afspraak maken (14 010) of zonder afspraak binnenlopen tijdens het spreekuur (maandag tot en met vrijdag: 9.00 -12.00 uur). De medewerkers van de Vraagwijzer Noord kijken wat er precies aan de hand is en wat voor hulp je nodig hebt. Dan komt vaak het wijkteam in beeld. Op de eerste verdieping van het pand aan het Eudokiaplein zit een keur aan experts.
Wijkteam
Belle van Lier leidt het wijkteam en vertelt welke expertise het team in huis heeft: “We krijgen verwijzingen vanuit de Vraagwijzer, maar ook vanuit huisartsen, scholen, het Centrum Jeugd en Gezin, de politie, Veilig thuis en de welzijnspartners in de wijk. We bieden ondersteuning aan mensen in de leeftijd van nul tot en met honderd jaar met meervoudige of complexe problemen. Ons team bestaat uit ongeveer twintig mensen. In het team zitten jeugd- en gezinscoaches en maatschappelijk werkers (die zich richten op mensen met schulden, problemen met huisvesting en psychische problemen). Verder heb ik collega’s die gespecialiseerd zijn in het werken met mensen met een beperking en zijn er deskundigen op het gebied van huiselijk geweld. Anderen richten zich op mensen die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire. Ook hebben we (jeugd) GGZ-medewerkers (Geestelijke gezondheidszorg) die wijkbewoners ondersteunen. Daarnaast hebben we een ouderen-maatschappelijk werker in huis, die zich niet alleen richt op praktische problemen van ouderen, maar ook op de eenzaamheid onder deze groep.”
Belle benadrukt dat de medewerkers van het wijkteam geen bureaubaan hebben. Ze trekken allemaal de wijk in. En als de problematiek extreem ingewikkeld is, schakelt het team specialisten in. Belle: “We kunnen bijvoorbeeld gespecialiseerde jeugdzorg inzetten. En wanneer mensen zwaar in de schulden zitten kunnen we ze doorsturen naar het Expertiseteam financiën (ETF). Zij zijn eveneens van de gemeente en zitten ook op deze locatie.”
Een heel netwerk
Het wijkteam heeft talloze connecties met andere instanties. Belle van Lier: “We hebben een heel netwerk van partners in de wijk. Denk maar aan de welzijnsorganisatie Samen Ondernemend Leren (SOL), woningbouwverenigingen, scholen, het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) en alle kleinere initiatieven in de wijk. Veel van deze partijen verwijzen mensen naar ons door. Dat doen wij op onze beurt ook. Wanneer bijvoorbeeld eenzame ouderen op zoek zijn naar aanspraak kan SOL hen daarmee op weg helpen.”
Dik in de schulden
Rotterdam is de armste stad van Nederland. Niet zo gek dus dat veel Rotterdammers moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Soms gaat het echt mis en raken mensen in de schulden. Wanneer er sprake is van meerdere problemen, niet alleen een schuld, maar ook bijvoorbeeld een (gok) verslaving of psychische problemen komt het wijkteam in beeld. Belle: “Als mensen meer dan drie maanden huurschuld hebben, krijgen we een melding ‘preventie uithuiszetting’ en proberen we met deze mensen in contact te komen. We kijken dan waarom ze de huur niet kunnen betalen. De maatschappelijk werker gaat op huisbezoek en stelt vragen, loopt de rekeningen en bankafschriften door, brengt de schulden in kaart en doet op basis daarvan een hulpaanbod. We kijken bijvoorbeeld of er dingen kunnen worden kwijtgescholden, of we betalingsregelingen kunnen treffen en of we budgetmaatjes kunnen inzetten. Zo’n budgetmaatje komt wekelijks op bezoek en helpt weer grip te krijgen op je geld.”
Zorgen om een Ander
Tot slot wijst Belle op het bestaan van het meldpunt ‘Zorgen om een Ander’. Iedereen die zich zorgen maakt over iemand in zijn of haar de omgeving kan dat melden. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die in de war lijken, de deur niet meer uitkomen of vervuilen in hun huis. Ook wanneer je denkt dat iemand een gevaar vormt voor zichzelf, bijvoorbeeld door een ernstige verslaving, kun je in actie komen. Bel dan het meldpunt: 010-267 07 00 (van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur). Veel van deze meldingen komen terecht bij het wijkteam. Een medewerker gaat er dan op af om te kijken wat er aan de hand is.
Vraagwijzer Noord: www.rotterdam.nl/vraagwijzer
Stichting Budgetmaatjes 010: budgetmaatjes010.nl