Kunstenaars in De Kerk

Ferry Chrispijn met een van zijn installaties in De Kerk / foto Johannes Odé

De Heilige Familiekerk aan de Nootdorpstraat is sinds een paar jaar een groot atelier van een aantal kunstenaars. Graag willen ze aan de wijk laten zien wie ze zijn en wat ze doen. Ferry Chrispijn vertelt er ons meer over.

Een immens grote en hoge ruimte, mooie bogen, een rond glas-in-lood raam, de contouren van een kerk zijn overduidelijk aanwezig. Overal in de ruimte zie je kunstwerken, schilderijen, bijzondere constructies, veel goudkleurige zaken en knusse hoekjes waar je kunt zitten, praten of werken. In de ene nis staat iemand te schilderen, verderop zit iemand te werken op de laptop en in het midden hangt Ferry in een schommel. Huiskat Spons loopt een rondje. Creativiteit en rust gaan hier hand in hand. 

Vier kunstenaars werken dagelijks in de kerk, daarnaast zijn er nog een paar die regelmatig in de kerk aan hun kunst werken: schilderen, houtbewerking, beeldhouwen, decorbouw, fotografie en muzikanten. Ook ondernemers komen hier wel eens een paar uur werken. De sfeer is gewoon heel fijn. 

Het begin
In 2020 stelde de eigenaar van de kerk de ruimte tijdelijk beschikbaar aan een aantal kunstenaars. Ferry: “We kenden elkaar niet, iedereen zocht een plek om kunst te maken. Het was een stel individuele kunstenaars bij elkaar.” De kerk was toen echt een werkplaats, waar ieder aan de slag ging met zijn of haar kunst. “In de beginperiode was er ook geen stroom. En in de winter is het hier echt heel koud.”

Samenwerking
Ferry: ”In 2021 hebben we de handen ineen geslagen en samen een expositie georganiseerd onder de titel Making space’. Dat was onze eerste gezamenlijke en gelijk ook succesvolle actie.”
“Het was echt een eyeopener om de meerwaarde te zien van samen optrekken. Niet alleen onze eigen kunst maken, maar ook de kerk openstellen en onze kunst laten zien.”

Omgeving
“Toen wij hier net zaten vroegen de buurtbewoners zich af wat wij (‘die kunstenaartjes’) zoal deden“, vertelt Ferry. “Inmiddels hebben we goed contact met de omwonenden. Onze deuren staan altijd open, iedereen kan binnenlopen.
Deze zomer hebben de kunstenaars vier keer een zomerzondag georganiseerd; met muziek, een barbecue of een film.

Ze zoeken ook samenwerking met de omgeving. Momenteel zijn ze in gesprek met de Imeldaschool, hun directe buren, om een kunst- en cultuurprogramma aan te bieden aan de leerlingen. 
“Ik zou ook graag iets doen met de ondernemers in de Hofbogen, een klein festival ofzo. We willen ook andere kunstenaars uit Noord betrekken. We staan open voor allerlei vormen van samenwerking met allerlei partijen.

Als een kunstenaar met een klein atelier eens een heel groot werk van een paar meter hoog wil maken, dan kan dat in deze kerk. We zijn een ontmoetingsplek voor verschillende stromingen.”

Groot Rotterdams Atelierweekend
De kunstenaars doen ook mee aan het Groot Rotterdams Atelierweekend op 16 en 17 september, aangevuld met andere kunstenaars en muzikanten. Veel ateliers in Rotterdam zetten dan hun deuren open, zo ook de Kerk. “Dat is een mooie promotie voor cultureel Rotterdam”, aldus Ferry. “We willen graag aandacht voor de kerk en voor ons werk op lokaal niveau. Eigenlijk willen we onmisbaar worden in de wijk.”

Uitdaging
Voor Ferry was en is de kerk een grote uitdaging. Hoe ga je om met zo’n grote ruimte? Hoe zorg je voor een goed binnenklimaat? Ze zijn nu aan de slag met een fontein in de kerk, daarmee wordt de luchtvochtigheid beter. Maken ze uiteraard helemaal zelf. Ook zorgen ze voor de tuintjes aan de buitenkant van de kerk.

Omdat de kunstenaars ‘anti-kraak’ in de kerk zitten, kunnen ze helaas geen langetermijnplannen maken. 

Tot slot nodigt Ferry iedereen uit: “De deuren staan altijd open, loop gewoon eens binnen om zowel de kerk als de kunst te bewonderen of gewoon voor een praatje.”

Activiteiten van de kunstenaars zijn te volgen via Instagram: @de.kerk