Wist je dat veel kunstenaars een atelier in onze wijken hebben? Zou je eens in hun atelier hun kunstwerken willen bekijken en met de kunstenaars over hun werk willen praten? In het weekend van 21 en 22 september krijg je de kans. Kunstenaars bij jou in de buurt openen dan hun atelier tijdens het Groot Rotterdams Atelier Weekend (GRAW). De wijkkrant nam alvast een kijkje bij de kunstenaars in het atelierverzamelgebouw in de Ackersdijkstraat 20.
Ze zijn schilder, beeldhouwer of fotograaf. Ze maken ruimtelijke installaties, animaties of conceptuele kunst. Ze werken met textiel of doen aan performancekunst. De 24 kunstenaars die in de Ackersdijkstraat een atelier hebben, zijn actief in een breed scala aan kunstdisciplines.
“Tijdens de open atelierdagen stap je hier in 24 verschillende werelden”, vertelt Mirjam Somers, een van de kunstenaars. Haar collega Iratxe Jaio vult aan: “Het GRAW is het moment dat je persoonlijk met de kunstenaars kan praten over de verhalen achter de kunstwerken, over creativiteit en inspiratie, over het werkproces en over de materialen waarmee hij of zij werkt. Dat is iets wat in een museum vaak niet mogelijk is.” Mirjam: “Je kan zo een kijkje in de keuken van een kunstenaar nemen.”
Hapje en drankje
“Tijdens het GRAW staan de deuren van ons ateliergebouw voor iedereen open. We zullen de bezoekers gastvrij ontvangen met een hapje en een drankje. We hebben een fijne tuin waar je even uit kunt rusten van alle indrukken. Er zal dat weekend van alles in ons gebouw te beleven zijn, je kan hier dan de hele middag ronddwalen”, vertellen Mirjam en Iratxe enthousiast.
De wijkkrant laat je alvast kennismaken met vier kunstenaars die je tijdens het GRAW in de Ackersdijkstraat 20 kunt ontmoeten.
Michael Bom
“Ik heb een fascinatie voor stippen en cirkels”, vertelt kunstenaar Michael Bom. “De inspiratie voor mijn werk haal ik uit dingen die ik waarneem in de natuur, de momenten van bewondering. Zoals op het strand, als de zee opeens gaat schitteren met lichtjes.
Mijn werk is altijd abstract. Ik maak ervaringen. Ik wil dat de kijker op een soort reis gaat met mijn werk. Ze stappen erin en worden meegenomen. Mooi is dan te zien hoe een toeschouwer blijft kijken, dat hij geboeid is en dat het ‘m raakt.”
Michael maakt schilderijen, zeefdrukken en bewegende kunstwerken waarbij grote cirkels en stippen door elkaar bewegen.
Bij het GRAW presenteert Michael zijn nieuwste werken. “Daarbij zit ook het grootste schilderij en bewegend werk dat ik tot nu toe heb gemaakt.”
Sasja Hagens
“De haven zit in mijn hart”, vertelt schilder en beeldhouwer Sasja Hagens in haar atelier op de begane grond. “Ik omarm het maritieme thema: schepen, boten, de haven.”
Haar schilderijen van schepen zijn heel kleurrijk, met soms felle en vaak zachte kleuren. “Ik hoop wel dat je op mijn schilderijen meer ziet dan alleen een schip. Het gaat ook over avontuur, hartstocht, afscheid nemen en liefde. Landschappen schilder ik ook, maar op de een of andere manier komt er dan ook altijd een bootje in voor.
Ik hou van de schilderkunst, Ik hou van kleur en ik hou van materiaal. Hoe meer verf, hoe beter.
Tijdens het GRAW zal ik mijn allergrootste nieuwe beeld APOLLO laten zien, dat net af is. Het beeld van een schip weegt 175 kilo, is 1 meter 40 lang, 40 centimeter hoog en 40 centimeter breed en is gemaakt van kunsthars. Ook zal ik een serie nieuwe schilderijen presenteren.”
Mirjam Somers
“De focus van mijn werk ligt bij bewegend beeld, zoals korte films en video-installaties”, vertelt kunstenaar Mirjam Somers. “Het thema van mijn werk is altijd de gecompliceerde relatie tussen de mens en andere dieren. In die relatie schuurt en wringt het vaak, denk aan de bio-industrie of een dierentuin. Mijn kunstwerken zijn vaak gruwelijke sprookjes, maar wel op een mooie manier verteld.
Nu ben ik samen met muzikant Gerwin Luijendijk en twee 3D-kunstenaars bezig met een meerjarig en omvangrijk filmproject, ‘Silent Sirens’. Uitgangspunt van dit project zijn de 300 tekeningen die ik heb gemaakt tijdens de coronaperiode. In de zoektocht naar de verhalen achter die tekeningen heb ik een ruimtelijke installatie gemaakt die voortdurend in ontwikkeling is.
Die installatie bestaat uit verschillende maquettes, projecties van filmscènes in een diorama van een theater, foto’s, tekeningen en muzikale composities. Tijdens het GRAW zal ik de huidige stand van deze ruimtelijke installatie laten zien in mijn atelier op de eerste verdieping.”
Rabin Huissen
“De rode draad in mijn werk is het menselijk lichaam en de sporen die ik achterlaat op deze wereld”, vertelt kunstenaar Rabin Huissen in zijn atelier op de eerste verdieping.
“Mijn werk gaat over herinneringen, aan momenten waarop me iets is overkomen. Dat kan een heel intens moment zijn of juist iets alledaags. De momenten die ik koester wil ik vastleggen in beeld. Heel intuïtief, niet bedacht, wel met een gevoel van noodzaak. Ik doe dat door een afdruk te maken van een deel van mijn lichaam, een hand of een voet, of van mijn hele lichaam. Het onderwerp van mijn kunst is dus altijd mijn eigen lichaam, persoonlijk en intiem.”
“Bij het GRAW zal ik nieuw werk presenteren dat ik heb gemaakt tijdens mijn periode als ‘artist in residence’ in Japan, waarbij ik me heb ondergedompeld in de Japanse architectuur en prachtige natuur.”
Kunstenaar Iratxe Jaio besluit: “Het zien van een kunstwerk is een oefening in empathie, om te willen begrijpen hoe iemand anders denkt, om te communiceren op een andere manier dan woorden.”