Jan, opgeleid tot chemisch analist, voelde zich al na een paar jaar niet meer thuis in dit vak. Daarom is hij eind jaren zeventig, de avondopleiding tekenen/ schilderen/ ontwerpen aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam gaan volgen en zo vervolgens in het reclamevak terechtgekomen. Eerst in vaste dienst, daarna 12 jaar als zelfstandige. Hij besloot zijn carrière als redacteur voor het vakblad van de speelgoedindustrie. In die functie heeft hij veel van de wereld gezien wat weer als inspiratie voor zijn kunstwerken heeft gediend.
Karmijn
Tot aan de jaren negentig heeft Jan nog regelmatig geëxposeerd maar toen het werk en het gezinsleven veel van zijn tijd opeiste kwam dat stil te liggen. Sinds een jaar of tien heeft hij het kunstenaarschap weer volledig opgepakt. Drie jaar geleden kreeg hij de behoefte om meer Rotterdamse kunstenaars te ontmoeten en zocht een kunstkring in de buurt. Het bleek dat Rotterdam bijna geen kunstkringen had en Jan besloot om er zelf een op te richten. In 2017 zag kunstkring Karmijn het licht met Jan als voorzitter. Dit stokje gaf hij onlangs door aan collega-kunstenaar Caroline Grootenboer.
3-dimensionaal
Ondanks zijn opleiding als schilder/ tekenaar is hij na de academie eigenlijk meteen gaan beeldhouwen. Niet traditioneel in steen maar sculpturen met metaal, hout, afvoerpijpen en polystyreen. ‘Spanning’ is een belangrijke thema in zijn werk. Een bepaalde ruigheid van het materiaal is kenmerkend voor zijn werk. Daarnaast gebruikt hij in zijn 3-dimensionale werk veel matzwarte krijtverf om zijn werk mee af te werken. Jan gaat heel intuïtief te werk, slechts een ruw concept ligt aan zijn werk ten grondslag en een beeld kan dus tijdens de productie nog alle kanten op. Inspiratie vindt hij in stedelijke hoogbouw, Rotterdam (natuurlijk) en kunstenaars als: Manioh Noi, Anish Kapoor, Maartje Corstanje en Auke de Vries. Sinds kort is hij weer teruggekeerd naar het platte vlak in de serie landschappen die hij aan het maken is met verf en textiel.
Blijdorp
Jan Sinke werd geboren op ‘Zuid’ in 1952 maar verhuisde al na 10 maanden naar Blijdorp. Na een tussenstop in Alphen a/d Rijn is hij sinds tien jaar weer terug in onze wijk, waar hij met veel plezier woont en zich graag voor inzet. Hij organiseert of werkt mee aan o.a. het Statensingelconcert, exposities en optredens in het Emmahuis, schrijft voor deze krant en hij is mederedacteur van het in ontwikkeling zijnde Buitenmuseum Blijdorp. Zijn laatste plan is het organiseren van een kunstroute op en om het water van de Statensingel. Hij is inmiddels met pensioen maar stilzitten doet hij niet.
Meer werk van Jan zien?
www.jansinke.exto.nl
www.karmijnkunst.nl/jan-sinke