Herdenking bombardement Statenweg

Foto Johannes Ode

Bewoners, wijkraadsleden en Burgemeester Aboutaleb herdachten op 14 mei het bombardement op Rotterdam bij het monument aan de Statenweg. 

Er is altijd veel belangstelling voor de herdenking van het bombardement op Rotterdam dat ieder jaar op 14 mei plaatsvindt. Burgemeester Aboutaleb verwees naar de ongelukkige omstandigheid dat vliegtuigen al onderweg waren om Rotterdam te bombarderen terwijl er hier op de Statenweg nog onderhandelingen plaats vonden met de Duitsers. Hij prees de kracht van de wederopbouw van de stad en verwees naar het beeld van de Oekraïense beeldhouwer Zadkine. Kinderen van de Margriet droegen hun gedichten voor over vrede en vrijheid voor het geheel werd muzikaal omlijst. Kransen werden gelegd namens het Gemeentebestuur van Rotterdam en van de Wijkraden van Noord. 

De 4 mei herdenkingen in Rotterdam Noord werden eerder juist heel sober gehouden. Bij de twee gedenktekens op de Noordsingel en in de 1e Pijnackerstraat waren leden van de wijkraden van Noord aanwezig. Bij het gedenkteken in de 1e Pijnackerstraat werden drie verzetshelden, die in 1942 zijn doodgeschoten tijdens een vluchtpoging na een inval, herdacht.  Het reliëf ter nagedachtenis is helaas ontvreemd en zal worden vervangen.