De Ungerpleinflat aan de Schiekade was ooit een schitterende woontoren en stond zelfs op ansichtkaarten. Het gebouw is in de loop der jaren ernstig in verval geraakt, maar nu wordt het grondig onder handen genomen. Er komen 49 verduurzaamde huurwoningen in. “We willen dat mensen straks trots zijn om hier te wonen.”
Oude plaatjes
Het complex van dertien bouwlagen ligt in de tijd dat het gebouwd wordt direct aan de Schie. De flat uit de jaren ’30 is onderdeel van een groter geheel met maisonnette-woningen en bovenwoningen. De torenflat heeft per etage een vijf-kamerappartement op het Ungerplein en een zes-kamerappartement met dienstbodekamer. Allemaal met dezelfde kleur gevels en kozijnen. Hier woon je op stand.
Na de oorlog wordt de Schie met oorlogspuin gedempt om de belangrijkste ontsluitingsweg vanuit het centrum in noordelijke richting te realiseren. Op het plein komt een Esso tankstation en over de Schiekade wordt een trambaan aangelegd. De torenflat transformeert in de jaren ’60 naar kantoor. De stalen vensterpuien -met luifels- zijn vervangen door kunststof kozijnen met spiegelglas.
Ramen vallen op straat
Het jonge Rijksmonument is in de jaren daarna flink in verval geraakt. Dieptepunt is het naar beneden storten van de complete kozijnen van de negende verdieping in 2021. Het glas versplintert op de stoep. Wonder boven wonder raakt niemand gewond. Het acute gevaar moet meteen hersteld worden om herhaling te voorkomen. Op last van de gemeente Rotterdam is een renovatieplan gemaakt.
Flat in ere herstellen
Architect Hester Wessels van Hylkema Erfgoed wil de oude stijl van het gebouw met de herkenbare kozijnen weer terugbrengen. “Er is veel van de schoonheid verloren gegaan”, zegt ze. “Met het terugbrengen van de oorspronkelijke functie en het historische karakter, brengen we een stukje geschiedenis terug in Rotterdam en gaat de torenflat weer een mooie toekomst tegemoet.”
Voordat de grote opknapbeurt kan beginnen, moet de Ungerpleinflat compleet worden leeggehaald. Radiatoren, tl-bakken, vitrages: het strippen van de oude flat is een enorme klus.
Veel oude details zijn verdwenen. Alleen het oude trappenhuis met natuurstenen treden is nog authentiek en deze komen ook terug in de gerenoveerde flat. Ook enkele originele keukenkastjes en deuren uit de jaren 30 zijn bewaard gebleven. Wat opvalt is dat de huidige kozijnen nu extra zijn vastgezet aan de binnenmuur zodat er tijdens de sloop niets naar beneden valt. Er komen straks compleet nieuwe kozijnen.
Midden huur
De renovatie van de Ungerpleinflat moet volgend jaar afgerond zijn. Het gebouw telt dan 49 verduurzaamde flatwoningen, ieder met twee slaapkamers. Het zijn appartementen in de categorie midden huur: 763 tot 1075 euro per maand.
“Dit soort panden verdienen een kans op een tweede leven”, zegt projectontwikkelaar Hans van Lubeck werkzaam bij Leyten vastgoedontwikkeling. “Er staan er te veel leeg naar mijn smaak. Terwijl veel woningzoekenden het enorm zullen waarderen om in zo’n mooi pand te wonen.”
Bron Rijnmond