Statige singels, rustige straten en het levendige Vroesenpark: de wijk Blijdorp is geliefd onder de bewoners. Zo ook bij Freek Staps, hoofdredacteur van het ANP, en trotse inwoner van Blijdorp. Na een lange periode gewerkt te hebben als NRC-correspondent in New York besluit hij in 2017 terug te keren naar Blijdorp. “Het nieuws is immers overal,” zegt Staps.
Van jongs af aan is Freek een nieuwsjunkie, zoals hij het zelf noemt. “Op mijn 10e heb ik samen met mijn klasgenoten een eigen schoolkrant gemaakt.” Vanaf dat moment was het voor Freek duidelijk dat hij hier later zijn werk van wilde maken. Het willen begrijpen hoe mensen denken en doen en hierin oprechte interesse tonen is wat Freek bijzonder maakt als journalist en hoofdredacteur.
“Als hoofdredacteur ben je elke dag bezig met het nieuws, want ANP levert nieuwsberichten, foto’s en radionieuws aan alle Nederlandse journalistieke redacties.” Tussen al het wereldnieuws brengt Blijdorp hem, in tegenstelling van wat je zou verwachten, geen oase van rust. “Het nieuws bevindt zich niet alleen op straat, maar is tegenwoordig ook elke minuut te volgen via de telefoon,” zegt Freek. Ondanks dat het nieuws tegenwoordig erg gemakkelijk online te volgen is houdt de hoofdredacteur zijn ogen ook goed open in zijn directe leefomgeving. Tijdens een wandeling langs de Statensingel zag hij steeds meer puppy’s uitgelaten worden. Deze gebeurtenis zette Freek samen met het ANP om van lokaal naar globaal nieuws; de aanschaf van puppy’s bleek wereldwijd toe te nemen. “De kleine gebeurtenissen die ik meemaak probeer ik vaak om te zetten naar nieuws,” zegt Staps.
Van New York naar Blijdorp
Als NRC-correspondent in New York belandde Freek in ‘the city that never sleeps’. De net geklede inwoners op Wall Street, de verbaasde toeristen op Times Square en de uitgesproken meningen van de echte New Yorkers staan symbool voor deze stad. Dat is niet te vergelijken met de wijk Blijdorp, maar er zijn volgens Freek wel een aantal andere overeenkomsten. De energie van beide plaatsen is bijvoorbeeld heel vergelijkbaar en volgens de hoofdredacteur heeft dit vooral te maken met de interactie van inwoners. “Door ruimte met elkaar te delen onderhouden inwoners samen hun wijk en dit is terug te zien in beide plaatsen,” zegt Freek. “Een mooi voorbeeld hiervan zijn de geveltuintjes die alle inwoners van Blijdorp gezamenlijk onderhouden.“
Trotse inwoner
Voordat Freek naar New York vertrok woonde hij aan de Gordelweg in Blijdorp. Samen met zijn gezin besloot hij na de tijd in Amerika terug te verhuizen naar Blijdorp. Deze keuze was voor hen een gemakkelijke; Blijdorp voelt veilig en beschikt over een goede bereikbaarheid. Ook geniet Freek met de hond van het Vroesenpark en haalt hij een kopje koffie bij Breakfast in Rotterdam. “Maar het allermooiste stukje van Blijdorp is voor mij het einde van de Statensingel bij de Prinsenkerk,” zegt Freek trots.