Vroesenpark
Het Vroesenpark is een echt stadspark, gelegen tussen het Vroesenpad , de Kanaalweg, de Vroesenlaan en de Stadhoudersweg in Blijdorp. Er zijn wandelpaden, speeltoestellen, een visvijver en plekken om te voetballen, te picknicken en te barbecueën.
Geschiedenis
Het park werd vanaf 1929 aangelegd naar een plan van stadsarchitect W.G. Witteveen en is deels als werkverschaffingsproject gerealiseerd.
Het deel van het park ten zuiden van de Stadhoudersweg werd vanaf 1940 onderdeel van Diergaarde Blijdorp. In het resterende deel van het park is in de hongerwinter door omwonenden het houtgewas gekapt.In 1948 werd een compleet nieuw plan voor het Vroesenpark gemaakt door landschapsarchitect J.T.P. Bijhouwer (1893-1974). In het westelijk deel van het park kwamen tennisbanen. De rest van het park werd ingericht als gebruikspark en niet als sierpark. Het park werd in 1958 heropend.
Het park heette tot 1977 officieel het Blijdorp Park, maar in de volksmond werd het Vroesenpark genoemd. In 1977 is de naam officieel Vroesenpark geworden, genoemd naar de familie Vroesen, van wie in de zeventiende en achttiende eeuw verschillende leden lid waren van de Rotterdamse Vroedschap en burgemeester van de stad en naar wie ook de nabijgelegen Vroesenlaan is genoemd.
Bereikbaarheid
Het Vroesenpark is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het park is bereikbaar met bus 33 RET en met RandstadRail station Blijdorp.
Diergaarde Blijdorp
De leukste dierentuin van Nederland bevindt zich in onze wijk Blijdorp
Makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer
De ingang Rivièrahal-zijde van Diergaarde Blijdorp ligt dichtbij Rotterdam Centraal Station. Vanaf de Blijdorp-zijde van het Centraal Station is het circa 10 minuten lopen naar deze ingang.
Vanaf Rotterdam CS kunt u deze ingang ook met buslijn 44 of 40 (de bus naar Delft) bereiken. De ingang Oceanium-zijde is vanaf het Centraal Station bereikbaar met buslijn 33 of 40. Vanaf station Zuid bus 32, deze stopt op de Abraham van Stolkweg .
Sinds augustus 2010 kun je ook met de RandstadRail (metrolijn E) vanuit Den Haag, Pijnacker, etc. reizen naar het metrostation Blijdorp,loopafstand 10 min.
Kom je met de fiets? Links naast de historische ingang aan centrum-zijde is een fietsenstalling op Blijdorp-terrein (onbewaakt). Aan Oceanium-zijde kun je je fiets op het parkeerterrein in de fietsenrekken in het middenpad plaatsen
Natuurbehoud
Werken aan natuurbehoud Onze aarde raakt steeds voller. Waar de mens oprukt, verdwijnen de natuurlijke leefmilieus van dieren en planten. Steeds meer dierentuinen beseffen maar al te goed dat voor hen een belangrijke rol is weggelegd bij het in stand houden van bedreigde diersoorten. De samenwerking tussen dierentuinen wordt steeds intensiever. In de ‘World Zoo Conservation Strategy’ hebben de dierentuinen vastgelegd welke bijdragen zij leveren op het gebied van natuurbehoud.