Onbekend en wereldberoemd

Marlies du Mosch

In de afgelopen tijd waren mensen op zoek naar rustgevende muziek en die vonden ze onbewust bij componist en pianist Marlies du Mosch. Kort nadat haar pianomuziek door een apple playlist opgepikt was, stond de teller opeens op 8000 streams en die teller liep maar door en door. In juli 2020 werd haar muziek 10.000 keer per dag gestreamd, inmiddels zit ze ruimschoots op een miljoen streams.Over de hele wereld luisteren er nu mensen massaal naar mijn muziek, maar niemand weet wie ik ben.”

Marlies du Mosch liep al wat langer rond met het plan om haar muziek digitaal uit te brengen, maar ze vindt de onlinewereld maar ingewikkeld in elkaar zitten. “Ik vind het ingewikkeld om  uit te zoeken hoe de digitale wereld werkt.” Goed advies bleek goud waard. “Om op een apple of spotify playlist te komen”, vertelt Marlies verder, “moet je zorgen dat je op de juiste tijd met de juiste sfeer in het juiste hokje past. Ook is het belangrijk om niet het gehele album in één keer te releasen, dan krijg je maar één keer aandacht. Elke maand één nummer releasen, geeft je op jaarbasis 12 keer aandacht. Mijn 3e single (Sonate Minimal) werd opgepikt door spotify en geplaatst op de spotify-playlist ‘Calm & Focused’ en apple zette mijn 5e single, ‘Rayons de Soleil’ op haar ‘piano chill list’. Toen was het hek van de dam en ging ik compleet viraal. Daarna stond ook het AD voor de deur, de radio, tv met de 5 uur show en nu ook Blijdorpnieuws.”

Stilte van de stad
Dit succesverhaal gaat over Marlies’ album, ‘Tale of a City’, over de stilte van de stad zoals ze die hier in Blijdorp ervaart. “Met de Statensingel als mijn achtertuin, ”merkt Marlies op, “zit ik graag op kleedje om te genieten van de zon, de wind en de bloemen. Vanuit mijn rustige woning hoor ik merels, nachtegalen en uilen. Ik ben een verstadst buitenmens met hang naar groen en natuur, die niet buiten de cultuur van de stad kan, al mijd ik te drukke plekken.” De CD ‘Tale of a City’ was net klaar voor de corona-uitbraak en sluit goed aan bij de stilte van de eerste coronatijd. Binnenkort komt een nieuwe CD uit met de titel ‘Inside/Outside’, dat slaat op de tijd dat we allemaal meer naar binnen gericht waren en nu langzaam weer meer naar buiten komen.

Het draait om mijn muziek
Marlies componeert al haar leven lang pianomuziek, ze geeft muziekles, brengt albums uit en treedt op. Ze componeerde vooral muziek voor theater, cabaret en orkesten, maar zelf bleef ze lang op de achtergrond. Ze hoefde niet zo nodig in de schijnwerpers te staan op het podium, want: “het draait niet om mij, maar om mijn muziek.” Een keerpunt was het moment dat ze gedichten van de dichter des Vaderlands, Ramsey Nasr, op muziek zette en uitvoerde met het Metropole Orkest. “Ik wilde toen niet langer een onderdeel van iets zijn, maar wilde mijzelf laten zien en horen. Over de hele wereld luisteren er nu mensen naar mijn muziek. Maar helemaal fantastisch vind ik nog wel dat mijn release-concert afgelopen juni in Lantaren/Venster door kon gaan. Dat is voor mij heilige grond, mijn grote helden speelden er en mijn naam staat er nu tussen. Overigens heb ik mijn adviseur van destijds nu kunnen aanstellen als mijn manager,” merkt Marlies als laatste op.