In memoriam Marianne de Bever-van Eck

Marianne de Bever-van Eck


Marianne omarmde ‘Doen wat nodig is’, het motto van de VVD, al van jongs af aan. Met volle overtuiging deed ze wat nodig was, voor haar geliefdegezin, haar werk, voor de VVD, voor Rotterdam Noord en voor de bewoners van Blijdorp. Op zondag 23 juli overleed ze. Met haar overlijden verliezen we een bevlogen, uitgesproken en mooi mens. Er is haast geen initiatief te noemen waar ‘de burgemeester van Blijdorp’ niet bij betrokken was.
De kleinkinderen van Marianne verwoordden het prachtig tijdens haar afscheid: “Onze oma dacht niet in problemen, maar in oplossingen.” Ze konden altijd bij haar terecht, voor een lekkere kop thee, maar ook voor een goed advies. Voor haar dochters en hun familie was Marianne in de eerste plaats “mamma en oma”.

Jaco de Hoog, voorzitter van de wijkraad Hillegersberg en VVD lid: “Marianne verloor op jonge leeftijd haar hart aan Frankrijk, als twaalfjarig meisje struinde ze al door Parijs. Ze tenniste fanatiek met kampioen Betty Stöve en was een ondernemer in hart en nieren. Ze richtte kinderdagverblijf ‘Pinkeltje’ op en creëerde in de kinderopvang een veilige plek voor kinderen en hun moeders. Ze zorgde dat moeders cursussen konden volgen of naar de dokter konden wanneer dat nodig was. Ik ontmoette Marianne toen ik lid werd van de VVD en we hadden meteen een klik. Naast haar eigen familie rekende ze mensen die ze graag mocht ook tot familie, ik ben er trots op dat ik me een soort aangenomen neef mocht noemen.”

“Marianne heb ik leren kennen tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. We waren aan het flyeren voor de Plus”, vertelt Jonathan Hoang. “Zij was namens de VVD verkiesbaar voor de gebiedscommissie en ik namens het CDA. Marianne vertelde direct wat er allemaal beter kon in Blijdorp en het was duidelijk dat politieke kleur in het gebied niet het belangrijkste was, het ging om de bewoners. Marianne luisterde naar hun problemen en legde duidelijk uit wat ze wel, maar ook wat ze niet voor hen kon betekenen. Later werkten we met plezier in de wijkraad opnieuw samen.”

De opening van het Vroesenpaviljoen en de herinrichting van de Schepenstraat waren hoogtepunten in de afgelopen jaren, Marianne maakte ze mede mogelijk. Na een aantal adviezen is het ook gelukt om het maximale aantal evenementen in het Vroesenpark omlaag te brengen. Het Atelier op wielen, Stadskwekerij De Kas en Blijdorpnieuws waren er zonder haar steun niet geweest. Aan de fusie met de wijkkrant van Liskwartier en Bergpolder moest ze even wennen, maar uiteindelijk was Marianne ook daarover te spreken.
Tot ons grote plezier stuurde ze na het verschijnen van elk nieuw nummer een uitgebreide app met opbouwende kritiek. Voor haar tomeloze inzet in de wijk werd ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Reidar Plokker: “Vijf jaar geleden werden Marianne en ik geïnstalleerd als voorzitters van de wijkraden Blijdorp en Liskwartier. Zowel college als gemeenteraad hadden aan Marianne een pittige. Zelfs burgemeester Aboutaleb werd bang als ze hem ‘de blik’ gaf. Ze was begaan met politiek, met de wijk, maar vooral met de mensen. Mensen zonder balkon verdienden een prachtig park om te recreëren en voor mensen die eenzaam waren kookte
ze. Ze had een groot hart en ze genoot met haar familie enorm van hun huis in Frankrijk.”
Sinds vorig jaar zat Marianne niet meer in de wijkraad, maar dit was geen reden voor haar om het rustig aan te doen. Nog dagelijks maakte zij zich druk om het wel en wee van Blijdorp. Van onze wijknetwerker Sam Bartijn hoorden we dat Marianne een week voor haar overlijden nog druk aan het mailen was over extra bloembakken rond het winkelgebied op de Stadhoudersweg, een beetje meer allure kon geen kwaad. Hij vertelde ons dat haar wens binnenkort in vervulling zal gaan.