In de vroege ochtend van 18 maart 1945 ontplofte een Duits V-wapen op een huizenblok in de Treubstraat en Kerdijkstraat, bij de Noorderhavenkade. De gevolgen waren dramatisch, 34 buurtbewoners kwamen om het leven, 48 raakten gewond waarvan tien ernstig. Woensdag 18 maart 2020 is het precies 75 jaar geleden dat deze ramp plaatsvond. Huidige bewoners organiseren die dag een herdenking waarbij een monument zal worden onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers.
UPDATE: De herdenking is in verband met het Coronavirus geannuleerd.
Zondag 18 maart 1945, kwart over zeven in de ochtend. Het leek een mooie voorjaarsdag te worden. De zon was net op, de lucht was helder, het werd snel licht. Buiten was het frisjes. Veel bewoners lagen nog te slapen. Kinderen kropen nog even bij hun ouders in bed, zoals dat gaat op zondagmorgen.
Andere bewoners waren al even wakker. Op de Noorderhavenkade maakte een moeder melk klaar voor haar zoontje van drie maanden. Een gezin uit de Geertsemastraat maakte zich klaar om naar de vroegmis van 8 uur in de O.L.Vrouw van de Rozenkrans en H. Albertuskerk in Blijdorp te gaan. In de Bergpolderstraat stond een vader zich te scheren voor de spiegel in de keuken. Een moeder in de Treubstraat zat op bed te borduren.
In het Vroesenpark zaten mannen kooltjes te zeven, brandstof voor de noodkacheltjes in de hongerwinter. In de verte zagen ze boven hun huis in de Groen van Prinstererstraat een raket ongecontroleerd over de wijk vliegen, steeds lager en lager. Ze schrokken, hij was aan het neerstorten. En toen kwam de klap en daarna een dreun. Om 07.18 uur ontplofte een Duits V-wapen op een huizenblok op de hoek van de Kerdijkstraat en de Treubstraat.
In dit buurtje woonden toen veel jonge gezinnen met kinderen. De ouders waren veelal dertigers of begin veertig, met kinderen tot 12 jaar. Onder de slachtoffers waren dertien kinderen, waaronder vier van 1 jaar. Van enkele gezinnen zijn alle aanwezige gezinsleden omgekomen.
Een dertigtal woningen raakten volledig verwoest. Door de luchtdruk van de ontploffing was de glasschade in de wijde omtrek enorm. Tot de Sonmanstraat in Blijdorp, overal lagen de ruiten eruit. De Duitsers deden de ramp af als een gasexplosie.
Dit was de laatste bom op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Zeven weken later vierde Nederland de bevrijding.
De herdenking vindt plaats op woensdag 18 maart van 13 tot 14 uur op het plein in de Kerdijkstraat.
UPDATE: De herdenking is in verband met het Coronavirus geannuleerd.
Voor meer informatie: www.herdenkingstraat.nl
Frank Zwinkels, stichting Herdenking Treubstraat